Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Поскъпването на тока е неизбежно

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

„В някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно”. Това заяви в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия Явор Куюмджиев – енергиен експерт и бивш зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика.


Той обясни, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Последният пример бе за смяната на шефа на борда на БЕХ.

 

„Искрено се съмнявам, че те ще предприемат мерките, които са необходими, а те са да се справят с двата основни проблема на българската енергетика  - големите разходи, които отиват за вятърни и слънчеви централи – 30% от разхидите само за 5% от тока и големите разходи за т.нар. „америкенски ТЕЦ-ове”, където цената на изкупуване на електроенергия, е два и половина пъти по-висока от пазарната, като се изкупуват задължително всичката произведена енергия. Ако те не се справят с тези два проблема, цената на тока ще се вдигне”, категоричен бе Куюмджиев.


Той отказа да прогнозира с колко точно може да поскъпне електроенергията. По думите му обаче не е невъзможно цената на тока да се вдигне с 20 на сто.

„Лошата новина е, че системата е недофинансирана. В енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. И сега тази бомба е готова за детониране. Въпросът е кой ще я детонира и с колко?”, обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

 

Той изчисли, че в момента „само ценовия дефицит в НЕК възлиза на 1,5 млрд лв., който има пряко отношение към ценообразуването. И зад балансовия, това са задълженията за инвестиционна дейност, са 1,4 млрд. лв., или общо 2,9 млрд. лв. Това е само в НЕК”, добави той.

„Режим на тока няма как да се въведе, защото имаме 1,5 пъти повече производство, отколкото потребление. 4500 мегавата в момента е потреблението, 1400 мегавата е износът, което прави около 6000 мегавата. А ние имаме 12 000 инсталирани мощности, което е два пъти повече”, изчисли Куюмджиев.

 

Поскъпването на тока е неизбежноПоскъпването на тока е неизбежно

Повече http://radio.slivenbg.net/index.php/bulgaria/4760-poskapvaneto-na-toka-e-neizbezhno

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес1657
Вчера1849
Тази седмица4749
Този месец13209
Общо1383670

Powered by CoalaWeb