Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Свикват Областната епизоотична комисия | Сливен

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

На 19.08.2014 г., вторник, в зала „Георги Данчев“ в Областна администрация - Сливен се свиква Областна епизоотична комисия във връзка с усложнената епизоотична обстановка, причинена от заболяването „син език“. Заседанието ще се председателства от Неджми Ахмед – заместник областен управител на област Сливен.

 

Само за последната седмица 25 т мъртви животни[1], заразени с болестта "син език", са извозени от областите Хасково и Кърджали към екарисажите в Шумен и Варна. Министърът на земеделието свика кризисен щаб за овладяване на епидемията от „син език". Междувременно животновъди алармираха, че болестта вече е търгнала и по кравите. Три животни със „син език" са открити в с. Птичево, Търговищко. От бранша настояват да се вземат спешни мерки, защото страната ни се превръща в заплаха и за съседните държави. Припомняме, че в края на миналата седмица в Сливен  се проведе извънредно заседание на общинската епизоотична комисия под председателството на заместник-кмета на община Сливен инж. Иван Манчев. Въпросите, които бяха поставени на дневен ред са свързани с възникнали огнища от заболяването на болестта „син език” със съмнения в повече от 10 кметства на територията общината и особено по границата с общините Котел и Твърдица. Сериозен остава проблемът с нерегистрираните животни, за да може мероприятията да бъдат ефективни, както и тяхното застраховане. Болестта е с фатален изход и при тези обстоятелства обезщетение може да получат единствено стопаните, които са регистрирали надлежно своите животни и направили застраховка. Независимо, че към момента има потвърждение за болестта от с. Ичера, Общинска администрация апелира за отговорно отношение към проблема от всички собственици и стопани на животни. Да се спазва стриктно забраната за паша само през светлата част на денонощието, а при смъртни случай животните да се предават единствено за екарисаж, като бъде потърсена незабавно помощ от ОДБХ на телефон 044 624941 или на телефон 0886854253 - д-р Дренски, както и да не загробват животните в землищата на населеното място.

„Син език” е вирусно заболяване по преживните животни с разпознаваема клинична картина и причинява повече от 70 % смъртност при овцете. Причинителят за болестта са летящи насекоми, папатаци (куликоиди), които имат благоприятна среда при температури над 10 градуса и висока влажност на въздуха. Вирусът на „синия език” не причинява заболяване при хората, но щетите за стопаните може да са огромни. При съмнения или наличие ОДБХ следва да извърши обработка на стопански сгради, обори, помощни помещения с препарата „циперметрин форте” с дълъг карантен период от 28 дни, но самият препарат не е подходящ за лактиращи (млекодайни) животни, допълни д-р Данчева от Общинска администрация.

References

  1. ^25 т мъртви животни (dnes.dir.bg)
Свикват Областната епизоотична комисия | СливенСвикват Областната епизоотична комисия | Сливен

Повече http://radio.slivenbg.net/index.php/sliven/4757-svikvat-oblastnata-epizootichna-komisiya

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес1702
Вчера1849
Тази седмица4794
Този месец13254
Общо1383715

Powered by CoalaWeb