Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Сливенският митрополит Иоаникий освети нова църква в балканското село Градско. Мюсюлманин градил куполите на черквата

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Подпомогнат за изграждането от община Сливен, в деня на Света мъченица Неделя бе открит официално  нов православен храм. Това стана в балканското село Градско.

При откриването кметът на община Сливен Кольо Милев заяви: "Днешният ден е завършек на труда и усилията на кмета на селото, Митрополията, общината и бизнеса в Сливен".

Православните християни от  Градско вече имат нов храм. Църквата „Света Неделя“ беше осветена от владиката на Сливен Иоаникий, в съслужие с архимандрит Калист и свещениците Матодий и Борис.

„За мен е чест, че по мое време се открива храма. Владиката положи основния камък през 2006 година, но после градежът замря. С това ръководство на общината отново започнахме да работим. При нас няма дискриминация, живеем в мир и разбирателство. С постоянен адрес в селото са 750 жители, 70 души с двойно гражданство в Турция и България, в момента в селото живеят над 500 души, от тях около 130 са православни християни“ разказа Юсмен Али, кмет на селото трети мандат. Християни и мюсюлмани заедно са строили храма. Куполите на черквата са изградени от майстор-строителя Ниязи Абдилов.

Сливенска митрополия е дарила 10 000 лева за градежа, Дирекцията на вероизповеданията два пъти по 5 000 лева, с дарения са участвали депутати и граждани. Иконостасът е направен от майстор дърводелец и резбар от Чинтулово, иконите са изографисани от архитект Бойчев от Ямбол, съобщи Вълкан Янев, секретар на Сливенската митрополия. По думите на кмета на Градско, първият дарител е Петър Манджуков, в идеята са се включили много строителни и други фирми с материали и пари.

Идеята за православен храм е дошла от младо момиче от селото – Криси, преди десетина години, след посещение на Великденски ритуал в съседното село Бяла. Тогава кметът се обръща за съдействие към областната управа и кметството в Сливен. Общината преотстъпва мястото за строежа. Проектът е дарение от архитект Жулиета Фандъкова, тогава главен архитект на Сливен.

До месец общината и лично кметът на Сливен ще помогнат за поставянето на камбана на храма. „Ще започнем кампания за подпомагане на храмовете в епархията". Сливенският митрополит Иоаникий освети нова църква в балканското село Градско. Мюсюлманин градил куполите на черквата

Водосвет за здравето на жителите и гостите на Градско отслужи отец Методий, три курбана за празника дариха двама жители на Градско - Иван Маринов и Христо Борисов, и депутатът от ДПС Янко Янков.

Гости бяха още  народният представител Деян Дечев, общинският съветник Мустафа Мустафов, Джемал Идриз от местната дирекция "Земеделие, гори и водни ресурси", Мирослав Маринов – директор на Държавно горско стопанство Сливен, кметове на населени места в общината, ръководители на фирми, спомогнали градежа на храма, миряни от съседните села Бяла, Боров дол и др.

Храмът ще бъде отворен всеки ден, службите ще се извършват от енорийския свещеник отец Методий.

Сливенският митрополит Иоаникий освети нова църква в балканското село Градско. Мюсюлманин градил куполите на черкватаb4k

Повече http://radio.slivenbg.net/index.php/sliven/4304-slivenskiyat-mitropolit-ioanikii-osveti-nova-tzarkva-v-balkanskoto-selo-gradsko-myusyulmanin-gradil-kupolite-na-cherkvata

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес658
Вчера824
Тази седмица4768
Този месец13665
Общо1262817

Powered by CoalaWeb