Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Православната църква отбелязва деня на Св. великомъченица Неделя

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Днес се чества Св. великомъченица Неделя (Кириакия). Тя е родена в Мала Азия, най-вероятно в Никомидия, град на брега на Мраморно море и столица на източната Римска империя при Диоклетиан.

Св. Неделя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала, като казвала че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите й в гр. Мелитин, където те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й.

Накрая, след като Неделя решително заявила: „За мене живот е да умра за Христос", мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. Непосредствено след молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство - Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел и името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия-Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

За света Неделя има съответна служба. Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена в 1866 г. Храмов празник има митрополитската катедрала на София "Св. Неделя". Православната църква отбелязва деня на Св. великомъченица Неделя

По повод храмовия празник и на църквата "Св. Неделя" на Араповския манастир, с благословията на Пловдивския митрополит Николай, ще бъдат изнесени светите мощи на Света Великомъченица Неделя. За първи път празникът, денят на Света Неделя - 7 юли, се отбелязват с тридневни тържества, които се организират с подкрепата на община Асеновград и 4-ти артилерийски полк. 

Православната църква отбелязва деня на Св. великомъченица Неделяb4k

Повече http://radio.slivenbg.net/index.php/bulgaria/4299-pravoslavnata-tzarkva-otbelyazva-denya-na-sv-velikomachenitza-nedelya

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес296
Вчера675
Тази седмица971
Този месец10065
Общо1309985

Powered by CoalaWeb