Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Протест на търговците срещу наредбата за касовите апарати

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

b24f8c2db69f5a1551acb0a916602530Протест на търговци и собственици на заведения ще се проведе днес, от 17 часа, пред сградата на Министерство на финансите. Причината е  Наредба 18 за касовите апарати.

Подзаконовият нормативен акт беше променян десетки пъти в последната година и половина, а сроковете по влизането в сила на текстовете бяха удължавани многократно. Въпреки това бизнесът продължава да изпитва сериозни трудности с прилагането на разпоредбите.

Основаното искане е да се изчистят неясни и противоречиви текстове, както и казуси, които могат да доведат до различни тълкувания, което според предприемачите води до създаване на условия за корупция и чиновнически произвол.

Фирмите твърдят, че Наредбата създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средни предприятия. Те са категорични, че има изисквания, ограничаващи конкуренцията.

Припомняме, че преди няколко дни стана ясно, че касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от фискално устройство. От НАП обясниха, че с последните промени в Наредба 18 се предлага алтернативна възможност за регистриране и отчитане на онлайн продажбите, извършвани от електронните магазини.

Според данъчните тези продажби вече ще могат да се отчитат и регистрират чрез издаване на документ за продажбата, който не е издаден от фискално устройство или интегрирана система за управление на търговската дейност. Става дума за случаите, в които плащането е неприсъствено – с дебитна или кредитна карта.

За физическите търговски обекти, които приемат присъствени плащания с дебитни и кредитни карти, изискването за издаване на касова бележка на хартиен носител се запазва, уточняват от НАП.

Според фирмите обаче чрез подготвяна промяна на § 3. чл. 3 се задължават абсолютно всички търговци да преустроят начина си на работа при продажби чрез пощенски паричен превод, без да е видна нуждата и ползата от подобен тип задължения.

Организаторите на протеста уточняват още, че законодателят предлага ефективна промяна в законодателството, без да предвижда срок за реализация (до 31.01.20) на необходимите промени, което е недопустимо и незаконно. Те уверяват, че протестът е граждански и няма никакви политически цели.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес527
Вчера1231
Тази седмица4311
Този месец16253
Общо1416779

Powered by CoalaWeb