Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Днес е Архангеловден

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

zx460 3984683Българската православна църква почита днес Събор на св. Архангел Михаил и другите небесни безплътни сили. Църквата е определила този ден в чест на светите ангели и най-вече на св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото.

Архангел Михаил е символ на доброто, на справедливостта и светлината. Той е един от седемте първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа.

Според вярата ангелите са безплътни сили или духове, служители на Бога и пазители на човеците. „Книгата на пророк Исая“ (14:12) разказва, че един от първите ангели – Денница, се възгордял и с падането си увлякъл много други безплътни сили – така се появило злото. Ангелите останали верни на Господа.

Пръв измежду тях е Архангел Михаил, когото Библията описва като „водач на войнството Господне“ и главен борец срещу дявола и беззаконията на хората: „И стана война на небето: Михаил и Ангелите му воюваха със змея, а змеят и ангелите му воюваха против тях, но не устояха, и за тях се не намери вече място на небето. И биде свален големият змей, древният змей, наричан дявол и сатана, който мами цялата вселена - свален на земята, а заедно с него бидоха свалени и ангелите му“ („Откровение на св. Йоан Богослов“ 12:7 - 12:9)

В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. Според народните вярвания Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. По тази причина той е възприеман като ангел на смъртта, а във фолклора е популярен като „душовадник“ или „вадидушник“. С него е свързана и една от трите големи Задушници през годината (в съботата преди Архангеловден).

Днес празнуват всички, които носят името: Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан и Серафим.

Честит празник!

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес386
Вчера1230
Тази седмица3552
Този месец19947
Общо1448737

Powered by CoalaWeb