Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Лична карта вече ще се издава онлайн

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

lichna kartna

Заявленията за издаване на лична карта вече ще е възможно да се подават онлайн през автоматизираната система за електронни услуги на Министерството на външните работи. При това няма да е необходимо използването на е-подпис.

Това става ясно от приетите от Министерски съвет днес промени в Правилника за издаване на български лични документи (ПИБЛД), чиято цел е да намалят административната тежест за гражданите.

С одобрените промени също така се намаляват сроковете за издаване на паспорт, когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина. Освен това заявените лична карта или паспорт ще може да се получават чрез лицензиран пощенски или куриерски доставчик, отново когато заявлението е подадено в дипломатическите и консулските представителства на страната ни в чужбина, които предлагат тази услуга.

Също така според измененията при определени случаи ще е възможно подаването на заявление за издаване на шофьорска книжка да става в някои районни управления към Областна дирекция на МВР (ОДМВР). Важното е въпросното районно управление да е в общината, където е постоянният адрес на заявителя.

Според одобрени днес промени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД) е предвидено и издаването на временен паспорт да се съгласува от дипломатическите и консулските представителства само с министерството на външните работи, освен в случаите на издаване на временни паспорти на български граждани, на които след 1 септември 1999 г. не са издавани български документи за самоличност. Тогава издаването на временен паспорт ще се съгласува с МВР.

Очакванията са промените да премахнат необоснованата административна тежест за гражданите при предоставяне на услугата по издаване на български лични документи.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес57
Вчера1230
Тази седмица3223
Този месец19618
Общо1448408

Powered by CoalaWeb