Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Природозащитници на протест, ако МОСВ не върне живота в яз. Пчелина (видео)

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

https://youtu.be/7JfbTL05ixg

Доброволци, които в продължение на три години охраняваха, зарибяваха и почистваха язовир „Пчелина“ (Лобош) заявяват готовност за протест, ако държавата не възстанови живота в него. „Бяхме загърбили семействата си. Имахме много мечти, свързани с язовира.

Имахме огромното желание наистина да  го превърнем в един рай. До онзи ден язовирът беше такъв. Но днес е трети поред ден, в който язовирът постепенно умира“, заяви във видеообръщение до Actualno.com Марио Антонов – организатор на Централната рибноопазваща организация - Перник.

По думите му язовирът е убит от държавата, от държавните институции, които нехаят и които са корумпирани. „Резултатът е тонове измряла риба и убити мечти на 23 момчета, които положиха наистина къртовски труд. Не знам аз като един организатор на тази група как да ги погледна в очите и да им кажа, че продължаваме напред“, отбелязва той със сълзи в очите.Антонов заявява, че ще напише писмо на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с което ще поиска от държавата да възстанови малка част от загубите, които тя, в лицето на РИОСВ и „Басейнова дирекция“, е причинила. „Които чрез своето нехайство отровиха река Струма, а тя отрови язовир 5 400 декара с 54 млн. кубика вода.

Това е държавен геноцид! Ще поискам от г-н Димов да се отделят 50 000 лева за зарибителен материал, които да бъдат преведени на ИАРА (Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури) Ако в двуседмичен срок той не даде положителен отговор, аз лично се нагърбвам с отговорността да събера огромен брой хора на протест пред РИОСВ (ПЕРНИК), докато не видим оставките на тези хора“, обещава организаторът на природозащитниците.

„Много институции сега по телевизията ще кажат, че те нямат никаква вина и че видиш ли от цъфтежа на водораслите са измрели рибите. Обаче освен рибите измряха жабите, охлювите, раците. Екосистемата е напълно разрушена“, категоричен е Антонов.  

Междувременно Actualno.com изпрати следните въпроси до МОСВ, РИОСВ и Басейнова дирекция:

1. Какви мерки са предприети, в момента се предприемат и ще се предприемат за нормализиране на състоянието на язовир „Лобош“ (Пчелина)?

2. Какви действия ще предприемете, за да спрете замърсяването на река Струма и съответно на язовир „Лобош“ (Пчелина)?

3. Продължава ли нивото на кислород във водата на реката и язовира да е ниско и какви действия ще предприемете за решаване на проблема?

4. Знаете ли кои са източниците на замърсяване на река Струма?

5. Знаете ли чия собственост са източниците на замърсяване на река Струма?

6. Колко сигнала (жалби) са постъпили в РИОСВ – Перник, за замърсявания в яз. Пчелина и по река Струма на територията, контролирана от Вашата екоинспекция, от началото на тази година, от кого, на кои дати и какво се твърди в тях?

7. Спрямо всеки сигнал (жалба) каква е реакцията на РИОСВ – Перник, какви мерки са приложени, съответно санкции? Какво се констатира при последващ контрол?

8. Колко сигнала (жалби) са постъпили в РИОСВ – Перник, за замърсяване на въздуха в гр. Перник от началото на тази година, от кого, на кои дати и какво се твърди в тях? 9. Спрямо всеки сигнал (жалба) каква е реакцията на РИОСВ – Перник, какви мерки са приложени, съответно санкции? Какво се констатира при последващ контрол?

© Actualno.com

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес1425
Вчера1869
Тази седмица3294
Този месец26638
Общо1455428

Powered by CoalaWeb