Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

За дванадесети път Жеравна ще бъде домакин на Международния фестивал на фолклорната носия

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

За дванадесети път Жеравна ще бъде домакин на Международния фестивал на фолклорната носия "Скок във времето", съобщи за БТА Христо Димитров, хореограф и създател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе".

Дванайсетото издание ще бъде на 16, 17 и 18 август, като Фестивалът ще бъде открит в петък от 20 часа с представяне на официалните гости, връчване на годишното отличие "Апостол на българщината" и Възпоменание за героите на България. В първата вечер ще има концерти на "Ева квартет", Стоян Янкулов - Стунджи и концерт на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", "100 каба гайди", зурни от Петрич, тракийски оркестър "Гергьовден", Етрополска духова музика и др. 

От 23 часа ще започне "Олелия" - народни хора, песни и игри около големия огън с "Виевска фолк група". 
Ще бъде присъдена литературна награда на името на Шарлопов, съобщи още Христо Димитров. Участниците ще напишат в рамките на фестивала стихотворение от два-три куплета на тема "Жеравна". Творбите ще бъдат оценявани от жури начело с академик Антон Дончев, като за първите три места ще има и парични награди.

За улеснение на гостите и за облекчение на трафика на хора и автомобили, и през тази година са отворени два входа за фестивалното пространство. Ще има паркинг, като по този начин на гостите няма да се налага да влизат в селото.

През трите фестивални дни, според правилника, всички участници задължително трябва да са облечени с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия. Забранени са всички атрибути на съвременната цивилизация като телефони, фотоапарати, слънчеви очила, запалки, пластмаса и т.н.


с.Жеравна, 13 август /Велина Василева, БТА/

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес139
Вчера734
Тази седмица7479
Този месец15939
Общо1386400

Powered by CoalaWeb