Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Всички, стопанисващи дивеч, са ангажирани с предотвратяването на чумата по дивите свине

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

„Всички, стопанисващи дивеч, са ангажирани със заповедта на министъра на земеделието за надзор и предотвратяване на африканската чума по дивите свине. Това са арендатори на държавните ловни участъци, държавните горски и държавните ловни стопанства, ловните сдружения. Имаме достатъчно потенциал да се справим с наблюдението, което е наша отговорност“. Това съобщи пред БНР инж. Цветко Цветков, директор на Северозападното държавно горско предприятие, което обхваща и района на Плевенско, където е регистрирано огнище на чума.

Според заповедта на министъра 2-километровата зона около огнищата трябва да се обхожда ежедневно, а 20-километровата – през ден. Целта е да се констатира наличието на умрели диви свине или такива с нетипично поведение.

„Трябва да остане един брой животно на 300 хектара ловна площ. Сега при нас имаме около 14 300 преброени диви прасета, малко повече от половината трябва да бъдат отстреляни. Това трябва да стане до края на ловния сезон, който приключва в средата на януари следващата година“, допълни инж. Цветков в предаването „Преди всички“.

Инж. Цветко Цветков поясни, че ловните райони в страната ни, които се стопанисват от ловните дружини, не са устроени така, че да бъде лесно провеждан селекционният отстрел и индивидуалният лов, които се прилагат при борбата с чумата по свинете.

„Стопанисването на дивеч не значи само разходка в гората и отстрел, когато имат желание ловците. Отстрел се прави и когато има нужда. За неизпълнение на плана за отстрел могат да се налагат санкции по Закона за лова и опазване на дивеча. Санкциите са по-скоро подсещащи“.

Инж. Цветков каза още, че по всички канони на ловната наука отстрелът на дивата свиня трябва да е минимум 50-60% от пролетния запас. 

Разяснителна кампания в помощ на превантивната дейност срещу разпространението на африканска чума по свинете започва от утре в Плевен. 

БНР

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес226
Вчера959
Тази седмица1185
Този месец12206
Общо1353027

Powered by CoalaWeb