Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Даниела Мушкова, Регионална дирекция „Борба с градушките” - Сливен: 156 противоградни ракети са изстреляни на 10-ти в района на Нова Загора и Шивачево

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

156 противоградни ракети са изстреляни през вчерашния ден в района на Нова Загора и Шивачево. Това каза за Агенция „Фокус“директорът на Регионална дирекция „Борба с градушките” - Сливен Даниела Мушкова. „На 10-ти между 18.00 и 22.00 часа в нашата защитавана територия бяха обработени мощни облачни клетки, които се изваляха над територия от 1 130 000 дка. Това почти покрива нашата защита“, обясни Мушкова.

Тя посочи, че по-мощен масив е бил локализиран в община Нова Загора и община Шивачево – в населените места Шивачево, селата Баня, Кортен, Асеновец, Брястово, Караново и язовир „Жребчево“. „В тези райони освен обилния валеж от дъжд и силния вятър, имаше и градушка. Облаците, които обработвахме там, бяха много мощни – те бяха с голяма височина и силни вертикални скорости. И вероятно има нанесени щети, защото от такива високи облаци, независимо, че те са обработвани интензивно от всички наши ракетни площадки, не градушката е основният фактор, който причинява щети.

Защото при силен вятър се нараняват листните маси, летораслите, има счупени клони на дървета“, каза още Мушкова и обясни, че са пострадали и лозята. „Предполагам и че при пшениците ще има някакви щети – например полягане на пшеници, защото имаше и обилни валежи. Но щетите от градушката не бяха 100% съсипана продукция. Валяло е градушка по наши сведения с големина от царевица до грах, която е била смесена с дъжд - т.е. няма ледена покривка и не се очаква да има 100%-ови поражения“, заяви Мушкова.

Цветилена СИМЕОНОВА

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес789
Вчера824
Тази седмица4899
Този месец13796
Общо1262948

Powered by CoalaWeb