Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Драгодановски майсторки представиха уникални гозби

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Продължава изпълнението на проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край”, реализиран от НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Той има за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, като идеята е да се съхрани кулинарното наследство за идните поколения. Книги ще бъдат дарени на Община Сливен, Регионалния исторически музей, читалища, библиотеки и училища от общината. Като част от дейностите по проекта са срещи в 12 населени места с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, събиране на рецепти, организиране на кулинарни изложби, изготвяне на кулинарни анкети и др. Екипът по проекта, който вече гостува в селата Панаретовци, Бяла, Ковачите, Самуилово и Глушник, посети и село Драгоданово. В кулинарна изложба жените от селото подредиха разнообразни и вкусни гозби. Драгодановските майсторки представиха и 10 непоказвани до момента в проекта автентични ястия, характерни за селото, и споделиха тайната за тяхното приготвяне. Жените бяха приготвили сладка точена баница; лятна милина с много прясно мляко; коматчена пита /пита от малки хлебни коматчета/; вкусното предястие "ръти уши" /тестяна гозба, полята с подлучено кисело мляко и "църната" с червена мазнина/; сватбарска манджа /от агнешко месо с картофи, подправени с дафинов лист/; "пинджувиши" /агнешки дреболийки/; едновремешни гозби като каша от кисели зелени домати и кисели домати с ориз; коледен кравай и кулета - за малки и големи коледари; пита за кръщене /украсена със стрък босилек и купичка мед/; рогачки /това е местното наименование на познатите по другите села гюзлеми; катми, напоени с прясно мляко; гръцмулена милина; зърна от бакла с чесън и оцет, които в Драгоданово наричат "боб на цървул"; три вида тиганици, които на Пануда се поднасят със сладко, на Задушница - с по една лъжица мляко с ориз, и винаги при поискване от малките внучета на драгодановските баби. За първи път в проекта бяха представени интересни млечни продукти: бел мъж /прясно сирене с брашно и сол/ - ритуална гозба на овчарите, която се прави малко преди Петровден; каймачена каша /пържен млечен каймак с масло/; домашен кашкавал от овче мляко; гъсто овче и краве мляко; сирене и др. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен е възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес303
Вчера541
Тази седмица3372
Този месец12466
Общо1312386

Powered by CoalaWeb