Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Руснак купи инструкции за F-16 от eBay и попадна в затвора

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Руснакът Олег Тищенко бе арестуван в Съединените щати по обвинение в опит да изнесе ръководство за полети на американски изтребител F-16 и други бойни самолети. За това съобщава ТАСС, позовавайки се на съдебни документи.

Инцидентът, заради който Тишченко е бил обвинен, е станал през 2011 г. Руснакът се занимавал с развитието на компютърни игри и искал да разбере как работи F-16. Той намерил стари указания за изтребители на онлайн аукционния сайт на eBay и се опитал да ги купи, но не успял, заради ограничения на платформата. Еедин от жителите на Тексас се съгласил да му помогне: той поръчал документите на адреса си и ги изпрати на Тищенко.

Според следователите, руснаците по-късно препродаваха инструкции на купувачи от Япония, Холандия, Австралия и други страни. Тишченко също се интересувал от ръководства за още 26 военни самолета, включително F-16C, A-10, F-35 и F-22.

Тишченко бе задържан в Грузия през юни 2018 г., страната се съгласи да екстрадира руснака във Вашингтон. Той беше обвинен в нарушаване на закона за износа на оръжия, контрабанда и заговор срещу американските интереси. Тищенко е изправен пред заплахата от десет години затвор, той не признава вината си.

Руското посолство в САЩ коментира ареста на руснаците в Twitter . Според министерството има "признаци на провокация от страна на американските специални служби" по случая. Дипломатите възнамеряват да посетят Тищенко в затвора на окръг Вебер, Юта, където той е задържан.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес398
Вчера795
Тази седмица5303
Този месец14200
Общо1263352

Powered by CoalaWeb