Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Йончева vs. Станишев: поредно премерване на силите в БСП

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

За пореден път най-тясното ръководство и вътрешната опозиция в БСП ще премерят сили в неделя, когато на закрит пленум Националният съвет на партията трябва да определи водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май.

Мотивирайки се с желание БСП да победи с възможно най-много гласове на изборите и разчитайки на подкрепата на Изпълнителното бюро на партията, лидерът Корнелия Нинова най-вероятно ще предложи непартиен кандидат за първото място - депутатът и журналист Елена Йончева, която от няколко дни обикаля със социалисти из страната, за да представя т.нар. Визия за Европа. Част от залата, в която влиза и т.нар. вътрешна опозиция срещу Нинова, обаче се очаква да възрази и да издигне президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който бе начело на листата на изборите през 2014 г. И двамата имат много номинации от партийните структури в страната.

Така най-вероятният сценарий е да се стигне до тайно гласуване за водач на листата, в което да се преброят двата лагера. Макар и засега да изглежда, че партийното ръководство има по-голяма подкрепа, може да има и изненади, казват социалисти. Не бил изключен и друг сценарий - заради добрите си лични отношения и желание и на двамата кандидати да бъдат на избираеми места в листата единият да се откаже в полза на другия. При отказ от страна на Йончева, която преди месец пред Би Ти Ви заяви, че Станишев трябва да е на челното място, социалист предположи пред "Дневник", че може да се стигне до неочаквано предложение водач да бъде проф. Иво Христов. Професорът, който преди време обяви, че 80% от българите са "дебилни", по настояване от "Позитано" 20 също имал много номинации за кандидат за евродепутат.

Преброяване на подкрепата


 Въпреки желанието на партийното ръководство Сергей Станишев да не бъде номиниран, неофициална справка сочи, че той е издигнат за водач на листата или кандидат за евродепутат на близо 80% от партийните конференции в страната. Според социалисти лидерът на ПЕС, бивш председател на БСП и бивш премиер е с най-много номинации в Пловдив, Варна, Плевен, Кърджали, Монтана, Видин, Враца, Перник, Кюстендил и др., а един от мотивите за подкрепата към него е, че нямало по-добре подготвен кандидат. Зад Станишев застават и някои ключови досега лица в БСП - Георги Гергов, Михаил Миков - предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Партийци твърдят, че в структурите има и много критики срещу Станишев - понеже през 2014 г. не спазил обещанието си, че само ще води листата, но няма да бъде евродепутат, и защото на европейско ниво подкрепял ратификацията на Истанбулската конвенция, срещу която социалистите са против. В конгресните документи на БСП е записано, че кандидатите за евродепутати трябва да защитават позиция против конвенцията, което за някои партийци е опит лидерът на ПЕС да бъде отстранен.

Зад идеята водачът на листата да е непартиен кандидат стоят Корнелия Нинова и дясната ѝ ръка в партията Кирил Добрев, а основен аргумент е желанието за победа на изборите. Идеята вече се подкрепя и от голяма част от Изпълнителното бюро, както и от редови партийци. Целта на БСП е да спечели европейски избори и да се опита да предизвика предсрочни парламентарни избори, като за част от предизборната кампания се смята "напускането" на Народното събрание. Според последни социологически проучвания разликата между ГЕРБ и БСП не е голяма, а целта на социалистите са шестима евродепутати при четирима в сегашния парламент.

© Николай Дойчинов

Елена Йончева и Сергей Станишев бяха двойка преди години.

 От месеци партийци лансират Елена Йончева като борец срещу корупцията и несправедливостите. В края на януари изказването за борбата срещу корупцията при управлението на Бойко Борисов, направено от току-що обвинената в пране на пари от КТБ Елена Йончева, бе "гвоздеят" на партийния конгрес, а социалисти го определиха като начало на предизборната ѝ кампания. След това журналистът пусна записи как Боил Банов като заместник на министъра на културата е ощетил държавата, като е опростил неустойки на строителя на Ларгото. От няколко дни Йончева обикаля из страната със социалисти, за да говори на партийни форуми, което вече се тълкува като знак, че е приела да е кандидат за евродепутат или водач на листата.

Другите претенденти

При издигане на Елена Йончева за водач на евродепутатската листа Сергей Станишев може да остане на трето място, тъй като е почти сигурно, че втора ще бъде зам.-председателят на партията Деница Златева, смятат партийци. Пред "Дневник" няколко социалисти заявиха, че не вярват Станишев да отпадне от листата.

Окончателната подредба на кандидатите трябва да бъде гласувана от Националния съвет на 7 април. Тази неделя ще се определят местата на кандидатите от гражданската квота и от коалиционните партньори, които се очаква да бъдат четири или пет. Такива кандидати ще бъдат проф. Иво Христов и сегашният евродепутат Петър Курумбашев. Социалистът Момчил Неков, който влезе в Европейския парламент заради феномена 15/15, отново ще бъде кандидат. По неофициална информация Георги Пирински няма да е в листата.

Сред претендентите за евродепутати вероятно ще бъдат и сегашните депутати Петър Витанов и Димитър Данчев. Номинации имат и колегите им Антон Кутев, Румен Гечев, Кристиан Вигенин и Валери Жаблянов. Издигнати са още синът на юриста и социалист Любен Корнезов - Александър Корнезов, който е съдия в Общия съд на ЕС, и автомобилният състезател Крум Дончев. Номинация във Велико Търново имал и бившият лидер на АБВ Константин Проданов.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес650
Вчера979
Тази седмица3223
Този месец17182
Общо1192045

Powered by CoalaWeb