Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Думата „джендър“ еволюира до съдебно призната обида

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Пловдивските магистрати дори стигат по-далеч и приемат използването ѝ по адрес на полицай за дребно хулиганство

Думата „джендър“ е не просто обидна, а ако е използвана по адрес на полицай, е дори проява на хулиганство. Това реши на 6 март Пловдивският окръжен съд по дело срещу шофьор, глобен от КАТ.

Така абсурдните интерпретации на научния термин навлизат в нов етап. Първо политиците масово твърдяха, че Истанбулската конвенция въвежда трети пол, споменавайки „джендър“. После английската дума стана пародийно определение за човек с неясна сексуална ориентация.

На жаргон тя започна да се използва като шега и дори обида. Появи се словосъчетанието „джендърмерия“ – от „джендър“ и „жандармерия“ – сарказъм, насочен срещу служителите на едноименната дирекция в МВР.

В този понятиен хаос на 1 март се намесва Пловдивският районен съд, който представя съвършено нов контекст. Употребата на „джендър“ срещу полицай става хулиганска проява. Пет дни по-късно втората инстанция окончателно потвърждава мотивите на колегите си.

Как е възможно това?

Пловдивски шофьор, глобен от пътни полицаи на 19 ноември миналата година, решава да излее гнева си във Фейсбук. Непосредствено след случката публикува в социалната мрежа снимка на патрулката на санкциониралите го униформени, наричайки ги „джендъри“. За по-голяма тежест добавя, че съставилият му акт е „селски тарикат“, а и „доста нагъл и прост“.

Джендъри на колелото на Асеновградско

„Джендъри на колелото на Асеновградско. Единият е меко казано джендър, […] Т. Т. е един селски тарикат от Садово, който се представя за полицай, ама законите малко не ги знае, ама… Простено му е за това, но не и за това, че ме заплашваше. Той даже е в групата, нека гледа, сладура му със сладур, да не се засичаме в кабинета ми… Иначе силно се надявам да се видим в съдебна зала с него, доста нагъл и прост служител“, пише глобеният.

Тази негова активност във Фейсбук привлича вниманието на четирима колеги на споменатия полицай, които активират правоохранителния ресурс на МВР. На автора, също посочен само с инициали – В. Н., е съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ).

Какво казва съдът?

На първа инстанция Пловдивският районен съд потвърждава мнението на полицията и глобява хулиганстващия гражданин с 500 лв. Следва и окончателното решение на Окръжния съд в града, което споделя мотивите на долната инстанция, но смекчава наказанието наполовина – 250 лв.

През цялото време глобеният гражданин не отрича, че е автор на проблемната публикация, но твърди, че не е извършил хулиганство. Теза, която можеше да възприеме и съдът, ако се бе позовал на установената практика, че в случая става въпрос най-много за обида. А тя се преследва с частно наказателно дело, не по УБДХ.

Нарушение на обществения ред и спокойствие

Но не и според пловдивските съдии. Те приемат едновременно, че става въпрос и за обида, и за хулиганство, тъй като публикацията на недоволния шофьор представлявала „нарушение на обществения ред и спокойствие“. По какъв начин обществото е смутено – в мотивите на съда не се пояснява. Споменава се единствено, че езикът, използван от глобения във Фейсбук профила му, е възприет от полицаите, като „оскърбително отношение и държане“.

„Безспорно написването на думите „джендъри на колелото“, „селски тарикат“, „доста нагъл и прост служител“ представляват обидни реплики, като те са били адресирани към лицето Т. Т. и са били възприети от неограничен брой хора, в това число и от полицейските служители А. С., Г. Д., А. К. и З. Г. Непристойните действия, макар и да са били написани в социална мрежа, а не са били изречени на обществено място, безспорно изпълват състава на нарушението, за което нарушителят е предаден на съд, констатира Пловдивският районен съд.

След което поне пояснява, че в случая не може да се говори за класическо хулиганство – по смисъла на Наказателния кодекс (НК). В края на мотивите се споменава снизходително и, че заради признанието на нарушителя, че е автор на публикацията, „съдът предпочете по-леката от предвидените в УБДХ санкции, а именно глобата, тъй като задържането в структурно звено на МВР би било прекомерно тежка санкция за подобно нарушение“.

Така „джендър“ официално стана обидна дума, че даже и проява на хулиганство в България. Нещо като хипотенузата по Бранислав Нушич, която негова леля бе взела за „някаква стонога“ и се бе обидила.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес663
Вчера979
Тази седмица3236
Този месец17195
Общо1192058

Powered by CoalaWeb