Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Най-качественият шафран в света се прави в България

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Страната ни е петият най-голям производител

Най-добрия по качество шафран в световен мащаб се произвежда в България. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват. Това каза Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти, пред телевизия Блумбърг България.

Тахиров посочи, че лидери в производството на подправката в световен мащаб са Иран, Италия, Испания и Гърция, що се касае количеството. България вече се нарежда на пето място, отбеляза той.

„У нас вече има над 5 хил. дка, засети с шафран. Производителите са над 6 хиляди. Обикновено в начален етап те започват с обработката на малки площи от по 1-2 дка. Вече има и производители с по около 60 дка“.

Тахиров коментира и инвестициите в засаждането и отглеждането на подправката. Според различния вид те варират от 1500 до 4000 хил. лева, отбеляза той.

„В зависимост от отглеждането от 1 декар се получават от 1 до 3 кг шафран. Килограм от подправката обикновено струва около 10 хил. лева. Цената му обаче може да достигне до между 10 и 20 хил. евро“.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес290
Вчера675
Тази седмица965
Този месец10059
Общо1309979

Powered by CoalaWeb