Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители Ф-16 заради американско противопоставяне, заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич. ”Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите Ф-16“, каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб бе договорил миналия март да купи от Израел 12 стари Ф-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство. Според хърватски представители САЩ се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие да бъдат отстранени.

Сделката бе за $500 милиона долара (435 млн. евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам. Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители „Грипен“, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.  

   

Кризисен щаб  

   
   
© КАНАЛ 6
Днес634
Вчера693
Тази седмица4902
Този месец28169
Общо1488778

Powered by CoalaWeb