Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

България празнува Никулден Сподели във Фейсбук

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Хиляди именици черпят днес, празнуват моряци и банкери, Църквата ни почита Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е и празникът на Бургас. 

Името означава "победител на народите", имен ден честват Никола, Николай, Николина, Николета, Нина, Кольо и производни на тях. 

Св. Николай Мирликийски се е родил през 280 г. в Малоазийската провинция Ликия и по времето на император Константин Велики е бил провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Взел участие в Първия вселенски Никейски църковен събор. Умира през 325 г. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение. 

Българите почитат светеца като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на океаните, моретата, реките и езерата. Според легендата свети Никола е покровител и на банкерите. Преданието разказва, че той е бил богаташ, който раздавал пари на бедните. Незабелязано подхвърлил три кесии със злато в дома на обеднял търговец, за да може да омъжи трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.

През 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите. 

На Никулден се яде задължително риба, най-често шаран, пълнен с орехи.Причината: Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца.

Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден. Според поверието люспи при чистенето на рибата не трябва да падат на земята, а костта от главата на шарана се пази за здраве през цялата година. Останалите кости се хвърлят в огъня или се закопават в земята. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да има пари в него през цялата година. 

Празникът се чества и като родов, а на масата се слагат и постни ястия. 

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес720
Вчера808
Тази седмица720
Този месец14644
Общо1169757

Powered by CoalaWeb