Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Монументът на Бузлуджа да стане паметник на културата, препоръчват от "Европа Ностра"

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Монументът на Бузлуджа трябва да стане паметник на културата и държавата да възложи на определена институция отговорността за неговото стопанисване – са част от препоръките на експертите от "Европа Ностра", описани в специален доклад. Според организацията за опазване на културното наследство  паметникът трябва да бъде поставен извън настоящи и бъдещи политически противоречия. 

Докладът на европейската организация "Европа ностра" е съставен въз основа на резултатите от тридневна експертна мисия в България през есента. В документа още се посочва, че е необходимо незабавно да се планират и приложат спешни мерки, които да спрат разрухата и проникването на вода в сградата. Те могат да бъдат предприети и финансирани от българското правителство като целева помощ. Предварителната оценка на разходите по проекта е около 7,5 милиона евро. Тази оценка е направена с презумцията, че по бетонната конструкция няма необичайни повреди. Трябва да има обществено обсъждане и да се реши как точно да функционира сградата, съобщи областният управител Гергана Микова:

"Но има и вариант, в който да се използва публично-частно партньорство или концесия, така че има много варианти".

Проектът ще осигури около 600 работни места и между 4 и 5 години са необходими за неговото изпълнение. Той би могъл да се финансира по един от Европейските структурни фондове.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес585
Вчера651
Тази седмица2489
Този месец11583
Общо1311503

Powered by CoalaWeb