Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Стив Банън: Европейският вот ще е избор между Съединените европейски щати и съюз на суверенни държави

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Стив Банън, архитектът на победата на Доналд Тръмп през 2016 година, бивш стратег в Белия Дом, а сега ентусиазирано замесен в европейската политика, е служил на американски военноморски ескадрен миноносец като млад. Той даде интервю пред италианското издание Corriere della Sera, в което продължава да говори като моряк: италианското правителство, по неговите думи, развива своите „морски крака“ – способността да останеш изправен на палубата, когато стане трудно.

Интересът към Банън рязко нарасна в Европа, след като той обяви, че създава тинк танка „Движение“, с което ще помага на деснопопулистки формации да атакуват Европейския парламент догодина. Целта е спечелването на 1/3 от местата и създаването на „супергрупа“ в ЕП. 
Управляващите в момента партии в Италия са едни от тези, които Банън активно подпомата в постигането на целта си. 


Corriere della Sera: Казвате, че Италия е важен експеримент. 

Стив Банън: Тя е центъра на политическата вселена.

- Наистина?

- Да, защото вие предефинирате политиката на XXI век“.

- В какъв смисъл? 

- Вижте, аз проследих изборната ви кампания, „Движението 5 Звезди“ (Д5З) и Матео Салвини. Тя беше толкова интензивна, динамична, енергична, ентусиазирана и в нея участваха младите хора.

- Имате предвид капацитета за иновации в изборната кампания? 

- Не само това. Те се фокусираха върху фундаментални въпроси: суверенитет, какво означава гражданството, миграцията. И тогава видях как те успяха да формират правителство, което обединява. Севера и Юга, лявото и дясно, по-популистка с по-националистическа сила. Те са еквивалента на (президента Доналд) Тръмп и (сенатора от Вермонт) Бърни Сандърс в САЩ; те имат идентично мислене по определени въпроси и управляват заедно. Важно е италианците да разберат стойността и смелостта на Луиджи ди Майо и Салвини. Те са изключителни, невероятни“.

- Защо „невероятни“? 

- И двамата заеха постове в правителството, на които ще трябва да поемат отговорност, а няма политици на света, които, след като са спечелили, приемат някой друг като министър-председател. Вместо това те се съгласиха, че този, който ще ходи на Г-7 и в Овалния кабинет ще е трета страна. Това е единственият случай по рода си на света. И нито един от проблемите, с които трябва да се справят, не беше предизвикан от тях.

- И все пак ставаме свидетели на загуба на доверие в Италия. И не само пазарите: самите италианци започнаха да изнасят парите си в чужбина. 

- Не бих го определил като загуба на доверие. Мисля, че те застават на морските си крака. Това е ново правителство и те малко импровизират. Улиците в Рим може и да са надупчени целите, но „Д5З“ представлява бунт срещу корупцията. Те имат съзнание за съзнателно гражданство, което не е перфектно, но ще се подобри. И, да, ще има препятствия по пътя: ще има спорове дали бюджетния дефицит трябва да бъде 2.4% или 1.8% и за това какво трябва да влиза в тези 2.4%. 

- Проблемът в размера на дефицита ли е? 

- Не.

- В структурата на бюджета? 

- Мисля, че е в съдържанието на това, което правят: пенсии и други подобни.

- Прекаленото много субсидии тогава, докато маневрата трябва да стимулира бизнеса и производството? 

- В коалиционното споразумение между „Д5З“ и „Лигата“ има елементи на програма за растеж. Плоският данък е такса, която всички плащат, дори богатите. Един от проблемите, с които трябва да се справиш в Италия е, че богатите, индустриалците, са успели да прехвърлят и подсигурят парите си в други държави, в Швейцария и не плащат. Италия е богата, страна с уникален предприемачески дух, невероятни майстори. Но много малко инженери. Един от най-големите проблеми е изтичането на мозъци. Вие сте сред страните с най-много завършващи инженери и научни работници, но те отиват в Германия, Великобритания и САЩ. Трябва да спрете изтичането на кръв.

- Мислите ли, че това, поне отчасти, обяснява по-ниския растеж в сравнение с останалата част на Европа? 

- Със сигурност. Вижте: „Д5З“ е под напрежение, след като обеща универсален базов доход. Другият проблем са пенсиите. Но те трябва да намерят решение.

- Звучи сякаш вие предпочитате бюджет с по-малко социални помощи, сякаш обръщате по-голямо внимание на „животинските духове“ на икономиката. 

- Оценявам предложенията на „Д5З“. Но предвид финансовото състояние на Италия, трябва да се справиш с редица неприятни факти и един от тях е, че глобалните финансови пазари и конкретно ЕС имат думата. Оценявам това, че Салвини и Ди Майо не само се адаптират, но и са готови да защитават твърдо интересите на италианците. Те имат ясни идеи за икономиката.

- Какво ще стане, ако те извадят Италия от еврото? 

- Извън еврото? Не, вижте: запазете тези неща за друг път. Тяхната работа в момента е да измислят бюджет, фокусиран върху растежа; те трябва да се справят с икономическите проблеми; олигархичният капитализъм, неплащането на данъци, сивата икономика, миграционния въпрос... Правителството има достатъчно работа. Те също трябва да се подготвят за европейските избори. Ние сме на години от това да обсъждаме еврото. Това, което искат тези партии, е да реформират ЕС. Те не искат да го напускат; те се стремят към съюз на суверенни нации. И аз съм сигурен, че всяка държава трябва да има своя собствена валута. Но има споразумение от преди 30 години, това е реалността.

- Така че първата стъпка на италианските популисти е да спечелят европейските избори? 

- Първата стъпка е маниакално внимание върху икономическото положение на Италия. Лидерите вече видяха реакцията на бюджетната си маневра. Италианците трябва да разберат, че има много трудни и фокусирани лидери по света. Така че, на първо място, правителството трябва да оправи икономиката.

- И след това? 

- В светлината на европейските избори Салвини се превръща в международна фигура, нали? Скоро в Италия и из цяла Европа фокусът на разговорите ще се насочи към тези избори.

- Фактът, че ЕС се е превърнал в единно политическо пространство не е едно от неговите постижения? 

- Но хората ще започнат да се чудят какво означава да си суверенна нация. Нали си спомняте, как ЕЦБ и технократите искаха да сложат друг технократ там (като премиер), казвайки на две трети от италианците, че техния глас не се брои. Сега, вместо това, европейските избори ще накарат избирателите да се замислят какво точно искат.

- А какво трябва да искат?

- Имаме френско-германския проект, Съединените европейски щати: повече интеграция, повече бюрокрация, която да диктува правилата. Салвини, унгарският лидер Виктор Орбан и други са противотежестта на това. Европейските избори представят избор между Съединените европейски щати и съюза на суверенните държави.

- Вие, като тръмпист, искате да отслабите Европа. 

- Не. Америка гледа на юдео-христианския Запад, като на блок от независими държави. Но нашето дълбоко приятелство с Европа е много солидно. Много малко хора в Америка разбират Европейския съюз. Но те разбират Германия, Франция, Италия.

- С какво можете да подкрепите борците за суверенитет в Европа? 

- Възможността да организираме събития заедно, на които хората обменят идеи. Освен това можем да правим дълбочинни анкети, които никога не са правени за европейски избори, на национална и провинциална база, по социални прослойки.

- Това ще струва много. 

- Няколко милиона в зелено. Но аз имам донори и ще вложа в това от собствените си пари.

- Американски донори? 

- Не, не, богати европейци. Хора, които са продали своите бизнеси, или такива, които са по-стари и са произлезли от работническа среда. Хора, които гледат на популистите, като гласа на обикновените хора, като мен. Припомням ви, че е дна от основните разлики между американската и европейската политика са парите. На президентските избори през 2016 година кандидат-президентите изхарчиха 4-5 милиарда долара. Салвини и ди Майо заедно едва ли са изхарчили дори 10 милиона евро.

- Кое е по-добре? 

- Вярвам, че е европейският модел. Но аз мога да направя статистически анализ, чрез който да установя къде са избирателите и да ги насърчим да гласуват. А също мога да осигуря изборен щаб за бързо реагиране. През 2016 година управлявах един такъв за Доналд Тръмп, който работеше 24 часа в денонощието: дневен ред или опорни точки, отговори, когато нападат вашия кандидат, хора, които да бъдат изпращани да говорят по телевизията. Също така Европа няма достатъчно радио дискусии, което е нещо много важно за консерваторите в Америка. Мислим и по този въпрос.

- А социалните медии? 

- Тук италианците могат да ни научат на някои неща.


Източник: Агенция Фокус
Превод и редакцияИван Христов

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес594
Вчера857
Тази седмица3697
Този месец15432
Общо1238550

Powered by CoalaWeb