Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Преподобни Йоаникий Велики – небесен покровител на Сливенския митрополит Йоаникий

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

И тази година 4 ноември бе празник за клира и православното изпълнение от Сливенска епархия. На този ден Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий отбелязва своя имен ден.

По този повод в катедралния храм ”Св. Димитър” се състоя скромно тържество. Десетки християни дойдоха в храма, за да поздравят Митрополита, който отслужи св. Литургия в съслужение със своя Викарен епископ Йеротей, свещеници от Сливен и Сливенска епархия и гости от гр. Дидимотико, Гръцката православна църква. След това бе отслужен и молебен за здраве и дълголетие на Епархийския Архиерей.

По време на светата Литургия митрополит Йоаникий ръкоположи в свещенически сан дякон Панайот Димитров Сотиров, бивш служител на Сливенска митрополия.

Освен личните поздравления в храма, митрополит Йоаникий получи и десетки поздравителни адреси от близки и далечни населени места.

И ние, клир и миряни от Сливенска епархия, се присъединяваме към всички поздравили Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий и му пожелаваме много здраве и дълголетие.

На многая лета, Владико!

Преподобни Йоаникий Велики се родил около 740 г. в малоазийската област Витиния. На 24-годишна възраст се посветил в монашеско служение и в продължение на 70 години се подвизавал като отшелник в една пещера и пребъдвал в молитва. Негова е молитвата, която се чете и до днес в края на повечерието: ”Упованието ми е Отец, прибежището ми е Син, а покровът - Дух Светий, Света Троице, слава на Тебе!"

Новоръкоположеният свещеник Панайот Димитров Сотиров е роден през 1985 година в гр. Ямбол в семейството на свещеник .Баща ставрофорен иконом Димитър Сотиров е архиерейски наместник на Котелска духовна околия.

Свещеник Панайот Сотиров е завършил Пловдивската духовна семинария и Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Преди ръкоположениетго работеше като финансов ревизор в Сливенска Митрополия.

Желаем му дълголетна и плодотворна пастирска дейност на Божия Виноград.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес576
Вчера857
Тази седмица3679
Този месец15414
Общо1238532

Powered by CoalaWeb