Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Първият доброволен войник ще влезе в казармата до края на правителствения мандат

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Над 5500 длъжности за военни остават незаети към момента, но това не застрашава боеспособността на Българската армия, защото хората, които служат в нея дават всичко от себе си, смята военният министър Красимир Каракачанов. Според него за българските военни винаги е важен духът и мотивацията и даде пример с миналото, когато при подобна ситуация, българският войник е правил чудеса.

Трябва да се направи всичко възможно военната професия да бъде по-престижна и по-привлекателна, посочи Каракачанов и отбеляза, че едно от задължителните условия е увеличаването на заплатите на военнослужещите. В тази връзка се очаква през тази година заплатите в сектора да бъдат увеличени с още десет процента, каза той, цитиран от БТА. Той посочи, че е представил пред финансовото министерство визията си за необходимите средства за модернизация и поддръжка на съществуващата бойна техника при формирането на бюджета за следващата година. Каракачанов коментира, че продължава и работата по въвеждането на доброволната военна служба и изрази надежда, че до края на мандата, тя ще бъде въведена.

Много млади хора, завършили средно образование влизат във военните училища, но се оказва, че очакванията им са били различни и отпадат. Средно по 12-13 човека напускат преди да положат клетва, след това има още един отлив и след края на първия семестър нещата се установяват, каза министърът. Според него затова е необходимо да се възстанови пълноценното военно обучение в училище, за да знаят младите хора какво да очакват след това, ако решат да продължат в редиците на Българската армия.

В петък Красимир Каракачанов поздрави първокурсниците от 145-ия випуск на Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Въпреки вдигането на заплатите и намаляването на изискванията за войници, по-конкурсите на МО все още не се явяват достатъчно кандидати. Екипът на Каракачанов разчита проблемът да се реши с помощта на доброволната военна служба. Законът за въвеждането й още не е готов и няма представени финансови разчети.

Засега е известно, че министърът планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността. Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба. Преминалите през подобна служба може да се ползват и с преференции при постъпване на работа в сектора на сигурността. Доброволците ще получават една минимална заплата месечно възнаграждение. Засега се предвижда да бъдат открити най-малко два центъра – в Плевен и Сливен, в които те да бъдат обучавани. Обмислят се и още регионални центрове.      

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес399
Вчера795
Тази седмица5304
Този месец14201
Общо1263353

Powered by CoalaWeb