Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Сливенски депутат: Обещаха пенсиониране на Бисерка Михалева. Държат директори в подчинение с временни договори

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Сливенският депутат Петър Петров /ОП/ задава въпрос към министъра на образованието Красимир Вълчев по време на днешния парламентарен контрол. Публикуваме го без редакторска намеса, тъй като разкрива интересни нюанси за важни проблеми в нашия град:

Уважаеми г-н Министър, през последните седем месеца бивам сезиран от учителски колективи респ. директори на водещи учебни заведения в 21-ви МИР – Сливен относно методите в работата на началника на РУO в областта г-жа Бисерка Михалева. Оплакванията на педагозите и административните ръководители в училищата са свързани с авторитарния стил на ръководство на началника на РУO, с едноличното вземане на решения по кардинални въпроси, с тормоз и заплахи срещу изразилите несъгласие с нея кадри.

Имах няколко разговора с Вас, респ. среща със зам. министър г-жа Михайлова с оглед намиране на бързо кадрово решение, защото е известен сериозния демографски проблем в област Сливен. Само в областния център 35% от населението е ромско и е установена сегрегация в образованието. Бях уверяван, че заради миналите заслуги на г-жа Михалева като директор на гимназия и после като административен служител в системата на МОН, не би било редно кариерата й да завърши с преждевременно освобождаване от работа. Съгласих се с тези доводи, още повече, че в края на изтичащата пролетна сесия на Народното събрание в разговор с г-жа Десислава Танева -политическия водач на ПП ГЕРБ в областта, бях уверен, че г-жа Михалева ще бъде освободена веднага след настъпването на пенсионната й възраст.

За съжаление се оказа, че съм бил подведен от ръководството на МОН и г-жа Танева. Никой в министерството, нито на политическо ниво в ПП ГЕРБ не се е канил да извършва кадрови промени в РУO преди началото на учебната година.Противопоставянето на училища респ на ръководства продължава и се задълбочава, а това бие по управляващата коалиция.

Грешната стратегия е да се замитат проблемите под килима, да не се търси съгласие сред учителските колективи за дружно решаване на проблема с ширещата се неграмотност сред ромското население. През изтеклия период г-жа Михалева доказа, чене може да обединява училищните структури. Решаването на проблемите с намаляващия брой ученици, откриването или закриването на училища, пренасочването по подходящ начин на ученици се отлага за неясното бъдеще. Всичко това става на фона на влошаващите се условия на труд за преподавателите, причинени от тежката социално-икономическа обстановка в областта, от странстващите деца между чужбина и България, липсата на мотивация за учене у подрастващите, оставени без постоянен родителски контрол.

Уважаеми госпдин Министър, моят въпрос към Вас е свързан с една важна страна в образователния процес в областта. Колко от директорите на училища в област Сливен, респ. в община Сливен са били без постоянни договори за работа към 01.09. 2017г. и колко са в това положение към 01.09.2018г. Колко са стакива договори повече от една година. Задавам Ви този въпрос, защото това е една от хватките, в които г-жа Михалева държи подчинените си.Това е една от причините за ниската мотивировка в колективите, респ. за ниските резултати в работата на много от училищата.

Предполагам, че приблизителните данни с които разполагам ще бъдат потвърдени от проверката на МОН. Надявам сес Ваше нареждане и с помощта на г-жа Десислава Танева респ. г-жа Галя Захариева също депутат от ПП ГЕРБ, член на Комисията по образование, в спешен порядък да се задействапрозрачна процедура по назначаването на нов началник на РУO– Сливен.Още в самото начало на учебната 2018/19 година е нужно да се обединят колективите и се започне с провеждането на очакваната реформа в образователната система в избирателния ми район.

 Източник: Сливен прес

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес368
Вчера877
Тази седмица5614
Този месец13484
Общо1168597

Powered by CoalaWeb