Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Горските няма да контролират индивидуалния лов на дива свиня

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

При индивидуален лов на дивя свиня отпада задължението длъжностно лице от съответното държавно горско или държавно ловно стопанство да присъства при подборния отстрел. Тази важна промяна се предлага в правилника за прилагане на Закона за лова и опазването на дивеча, съобщиха от министерството на земеделието, което е и вносител на проекта.

Целта е ловците да бъдат улеснени при индивидуален лов, който на този етап почти не се практикува в страната. По данни на агенцията по горите от началото на годината досега са издадени около 500 разрешителни за отстрел, което е крайно недостатъчно, за да се изпълнят поставените цели за намаляване на поголовието на дива свиня.

Известно е, че глиганите са сред основните естествени преносители на силно заразната болест африканска чума по свинете. Отпадането на изискването за присъствие на представител на горските и ловни стопанства би облекчило значително режима за отстрел на тези животни. Тази нормативна промяна представлява превантивна мярка за ограничаване популацията от диви прасета в страната при условията на застрашително настъпващия риск от зараза, се посочва в мотивите към закона..

В ловностопанските райони, предоставени на ловните дружини, изискването за присъствие на длъжностно лице при осъществяване на подборен лов отпада, независимо от начина на провеждането му.

Проектът е качен за обсъждане на интернет страницата на агроминистерството и на Портала за обществени консултации. До 15 октомври ще се приемат предложения по него.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес70
Вчера1108
Тази седмица2006
Този месец18401
Общо1447191

Powered by CoalaWeb