Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Безлов: Стотина семейства си разпределят 70-80% от евросубсидиите

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

"Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките и средните производители, а не милионерите. Преди влизането ни в в Европейския съюз с програма "Сапард", а след това с европейските субсидии, създадохме една класа на латифундисти, които разпределят милиардни средства", заяви пред БНР анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Той коментира фигурата на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, задържан заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков - Митьо Очите в турски хотел. Бенчев е сред най-едрите земеделски производители от т.нар. "група на зърнарите". При протестите за евросубсидиите през 2012 година той бе сред организаторите и премиерът Бойко Борисов коментираше фигурата му, припомни Безлов.

Акцентирайки върху концентрацията на евросубсидиите, анализаторът уточни, че от 2015 година има европейско решение за "таван" на субсидиите, което е довело до незаконни схеми за тяхното получаване:

"Тези субсидии не бива да надхвърлят 300 хиляди евро. Имайте предвид, че когато през 2010-2012 година направихме първите списъци на хората, компаниите, семействата, които са зад тези компании, ако си спомняте, имаше групи, които имаха 30 милиона евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки малки фирми, за да се преодолее този праг от 300 хиляди. Дори да го направите, създавате организация, т.е. създавате организирана престъпна група с десетки подставени лица, фирми, които ви движат документооборота, извършвате огромно количество нарушения. Но за да докажете това, ви трябва разследване - трябва да докажете, че това действително са подставени лица, че тези документи действително са фалшиви и т.н.".

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес782
Вчера824
Тази седмица4892
Този месец13789
Общо1262941

Powered by CoalaWeb