Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Генералният директор на БНР връща Лили Мариинкова на работа

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Журналистката Лили Маринкова днес се яви в Българското национално радио, за да направи първите стъпки към възстановяването си на работа. Тя представи в звеното за личен състав на радиото решението на Върховния касационен съд от миналата седмица, с което бе отменено уволнението й като директор на програма "Хоризонт" и тя бе възстановена на работа. От администрацията са я уверили, че е задвижено издаването на карта за служител на радиото, коментира Маринкова пред журналисти.

Пред "Капитал" тя каза, че днес не се е срещала с генералния директор Александър Велев, който през 2016 подписа заповедта за уволнението й. Според нея Велев ще изпълни формално решението на съда за нейното възстановяване на същата длъжност директор на програма "Хоризонт" и дори вече е определена стая в радиото, където да може да изпълнява служебните си задължения. Лили Маринкова обаче изрази опасения, че нейното пребиваване в радиото този път няма да продължи дълго, защото генералният директор ще задвижи процедурата по пенсионирането й.

"Ще изтърпя и този фарс, знам само, че не е добре човек да се самозабравя", коментира журналистката, чийто професионален път е минал в националното радио.


До всичко това се стига, след като миналата седмица решение на Върховния касационен съд (ВКС) отмени уволнението на Маринкова от медията. То влезе в сила със заповед на генералния директор на радиото Александър Велев от 6 юни 2016 г. и тя бе отстранена от БНР.

Съдът постанови тя да бъде възстановена на тогавашната си длъжност в ръководството на радиото – директор на програма "Хоризонт". На Маринкова е определено обезщетение от 15 505,15 лв. за първите шест месеца на оставане без работа заедно с лихвата върху тази сума за двегодишния период от подаване на иска в началото на август 2014 г. Радиото трябва да плати и съдебните разноски на журналистката.

По-късно през деня пред различни медии Александър Велев потвърди, че ще изпълни съдебното решение, което не би следвало да е изненада. Съгласно чл. 172, ал. 1 от Наказателния кодекс неизпълнението на съдебно решение за възстановяване на неправилно уволнен работник или служител е престъпление против трудовите права, което се наказва със затвор до 3 години.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес354
Вчера877
Тази седмица5600
Този месец13470
Общо1168583

Powered by CoalaWeb