Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Мога ли да участвам в обсъждането на законопроект?

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Осъзнавам, че гражданската активност е важна. Мога ли да се включа в държавния живот чрез участие в законопроект, например? Как става това?

Разбира се, че ДА!

В Република България гражданите имат право на пряко участие в държавния живот. Законите на страната се приемат от Народното събрание, като преди това се обсъждат от него. Аз съм гражданин и мога да взема участие в този процес. Това ми право е уредено в закона, стоящ над всички останали – Конституцията

Присъствие на заседание на парламентарна комисия

Когато заседанията на постоянните комисии в НС са публични, имам право да присъствам на тях. Обявяването на дневния ред, часа и мястото на заседанията  става най – малко 2 дни предварително. На този сайт мога да намеря  информация относно комисиите, минали и бъдещи заседания, както и други подробности, които ме интересуват.  

А каква е процедурата за посещение на НС?

Желая да присъствам на заседание на парламентарна комисия. Вече се приготвям. За да ме допуснат обаче в сградата на Народното събрание, е необходимо да нося документ за самоличност – лична карта или паспорт. Преди влизане се осъществява рутинна проверка чрез скенер и е хубаво да съм подготвен предварително. Ако нося потенциално опасни предмети (ножчета, бомбички, пиратки, лесно запалими вещества), няма да бъда допуснат в сградата на институцията. Дори е възможно да ме задържат.

Мога ли да направя предложение?

Имам един куп идеи за подобряване на живота в гражданското общество и желая да ги споделя. За щастие има и начин –  чрез специален Портал за обществени консултации. Той ми осигурява достъп до обширна информация, свързана с планираните законови промени за Република България. Електронният сайт разполага с раздели, в които редовно се публикуват актуалните проекти. В качеството ми на гражданин аз имам право да се включа в обсъждането на всяка една тема, представляваща интерес за мен. Мненията си мога да споделям в дискусионния форум на портала, като те задължително трябва да са свързани с обсъжданата тематика.

Важно е да знам, че за да имам достъп до пълния обем информация и да мога да се включвам в дискусиите, е необходимо да си направя регистрация в сайта на Портала за обществени консултации. Подробности около регистрирането мога да видя тук. За регистрацията не дължа такса.

Важно! В рамките на никоя дискусия в Портала не се допускат провокативни или обидни коментари. При нарушение на правилата, посочени в условиятаза ползване на сайта,  ще бъда санкциониран.

Участие в национална гражданска инициатива

Мога да се включа в национална гражданска инициатива, свързана с обсъждане на законопроект. Тя също се организира от населението. За инициативата са нужни не по – малко от 50 души граждани с избирателни права. Мога да се включа в подписката към инициативата само ако съм гражданин с избирателни права. В тримесечен срок от изпращането на предложенията Народното събрание е длъжно да представи публично решението си, както и да обяви взетите мерки за неговото изпълнение.  

Важно! Към всяка бланка, предоставяна от организаторите на подписката, следва да има и графа “Забележки”. В нея се вписват данните на моя придружител в случай, че съм лице с увреждания и изразявам волята си чрез чужда помощ. 

При желание от моя страна имам възможност да подкрепя подписката и финансово. За тази цел инициативният комитет открива специална набирателна сметка, по която да мога да преведа парите. 

Как мога да участвам в провеждането на инициативен комитет за референдум?

Мога да се включа в кампания за отправяне на предложение към НС за провеждане на национален референдум. За целта трябва да съм български гражданин с избирателни права.  Подписката за провеждането на референдума се съставя от инициативен комитет, сформиран от обществеността. Необходимо е да впиша трите имена, единния си граждански номер (ЕГН), постоянен адрес, както и да сложа подписа си в предоставената ми от членовете на комитета бланка (еднократно). В деня на гласуването заявявам своя глас “за” или “против” предлаганите промени.

Разбира се, аз ще имам възможност да се запозная с всяка една подробност около референдума предварително – какви са позициите по въпроса, какви са преобладаващите възгледи,  както и с процедурата по гласуването.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес580
Вчера651
Тази седмица2484
Този месец11578
Общо1311498

Powered by CoalaWeb