Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

След блокирането на лекарства за кръвно: Лекари изписват заместители на хапчетата

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Пациенти чакат пред лекарските кабинети за смяна на лекарствата за кръвно. 

След блокирането на медикаменти заради примес на вероятен канцероген хората се снабдяват с рецепти за аналози. У нас е забранено фармацевтите в аптеката да заменят лекарствата с техен аналог, затова пациентите трябва да отидат при лекаря, който да им напише нова рецепта. 

Блокираните лекарства се изписват освен за хипертония и за скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. В активното вещество валсартан, от което се произвеждат, е открит примес, смятан за вероятен канцероген. Той се използва и в хранителната индустрия, особено при месото, забавя развитието на бактерии. Има го и в цигарения дим.

„Аз не изключвам при промяна на методите за анализ да е въведен по-чувствителен анализ и тогава тази съставка, която и до момента си е била там, вече да е откриваема”, коментира Антон Вълев, магистър-фармацевт.  

Случаят провокира и спешна среща в Здравната каса за пациентите, които вече са си взели лекарствата за юли. Решено е до 6 август лекарите да имат право да ги сменят с аналози, а аптеките съответно да ги отпуснат.

„Това не е за безпокойство, пациентите няма да останат без лечение. Ще бъдат на същото добро лечение и единственото, което бих им препоръчал, е да са спокойни и да си пият редовно хапчетата”, препоръча д-р Людмил Джурджов, общопрактикуващ лекар. 

При смяната на лекарствата може да има пациенти, за които доплащането незначително да се промени. Подготвят се инструкции какво да правят хората с неизпитите таблетки.

Все още не е ясна степента на замърсяване на лекарствата и как това би повлияло на пациентите. 

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес588
Вчера651
Тази седмица2492
Този месец11586
Общо1311506

Powered by CoalaWeb