Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

РЗИ-Бургас след гафа от петък: Плажовете на Черноморец са чисти и няма риск за туристите

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Черноморец на бунт! В залива Вромос няма радиация, някой се опитва да провали сезона

Ние се готвим 12 месеца за сезона, а ни свързват със залива Вромос, който  е до Атия и Военноморската база, гневи се кметът Добри Добрев

Трите плажа на Черноморец са чисти и няма никаква опасност на хората. Това стана ясно след среща между кмета на морския град Добри Добрев и директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Георги Паздеров.

До нея се стигна, след като здравните власти затвориха залива Вромос с твърдение за повишена радиация в петък. В разгара на сезона тази новина накара стотици туристи да отменят резервациите си, а местните хотелиери и туроператори буквално окупираха кабинета на кмета Добри Добрев тази сутрин.

"На срещата д-р Паздеров ми обеща съдействие и още утре да ми предостави данните от последните замервания на залива Вромос. След това аз ще направя сравнения с нашите резултати отпреди 8 години. Тогава с независима фирма и лаборатория замервахме близо 600 точки от залива и се установи, че гама-фонът в залива Вромос е в допустимите мерки", каза Добрев пред присъстващите медии.
Никъде не се споменава, че заливът Вромос е до Атия и Военноморската база. В Черноморец има още три плажа, които се използват от нашите туристи. На Вромос единствено ходят незаконните къмпингуващи, а не гости на Черноморец", добави още кметът на курортния град, уточнявайки, че дори да има радиация в рамките на допустимото, то тя ще е на ивицата, а морската вода е чиста.

За да замърсим плажовете в Черноморец, трябва да натоварим камиони с пясък и да го изсипем на нашите ивици, каза Добрев.

От Регионалната здравна инспекция също потвърдиха пред медиие, че и трите плажа на Черноморец са чисти и няма място за притеснение от страна на гостите.

Директорът д-р Паздеров каза, че днес е направено замерване на Централния плаж в града - възможно най-близкия до Вромос.

"Замерихме радиационния фон на няколко точки на бреговата ивица. Резултатите са нормални, каквито са по всичките плажове на Южното Черноморие. Имаме завишение между 2-3 пъти на радиационния фон само на залива Вромос. Тук става въпрос за нормални радионуклиди, които са в земната кора, навсякъде. Въпросът е, че там са завишени заради човешката дейност, т.е. от отпадните води от фабриката на медната мина, които носят тези нуклиди", обясни д-р Паздеров.

Стана ясно, че 25-30 пъти повишаване на радионуклидите водят до 1,5 на повишаване на радиационния фон. Д-р Паздеров опроверга първоначалната информация, че 50 пъти е завишен радиационния фон и уточни, че става въпрос само за почвата, морската вода е чиста, но не каза чий е гафът.

Хората трябва да са спокойни. Риск за плажуващите на Вромос почти няма, съществува много минимален, който зависи от много фактори - възраст, пол, здравословно, физическо състояние, продължителност на престоя.Радиационният фон има петнист характер, което означава, че не целият залив е опасен, стана ясно след срещата в РЗИ.
Преди да иде в РЗИ кметът се срещна с областния управител Вълчо Чолаков, но се оказа, че плажът Вромос не се води на отчет при него, а при здравните власти. Така било от времето на Гребенаров, когато преди 8 години той за първи път обяви, че има опасност за здравето.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес582
Вчера651
Тази седмица2486
Този месец11580
Общо1311500

Powered by CoalaWeb