Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Охраната на Партийния дом се изпълнявала в нарушение на договор

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Охраната на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I", където в петък срещу събота загина охранителят Даниел Тасев, се е изпълнявала в нарушение на договора между парламента и фирмата изпълнител на обекта, показа проверка на OFFNews.

На 20 октомври 2016 година е сключен договор между Народното събрание и специално сформираното за целта обединение "НС ГРУП" ДЗЗД за строително-монтажни работи за изграждането на нова пленарна зала за парламента. В договора е записано, че за своя сметка изпълнителят трябва да осигури охраната на обекта. В текста е записано, че охраната трябва да бъде денонощна. По тази причина изпълнителят на строителството е наел охранителната фирма "Дефанс консулт" със собственик Филип Чипев. Както стана ясно, доскоро фирмата е била собственост на депутата от ВМРО и настоящ зам. социален министър Султанка Петрова.

Пред bTV Филип Чипев твърди, че договорът му с изпълнителя на обекта бил за нощна охрана, което влиза в противоречие с изискванията на възложителите. Той пояснява, че смените на охранителите били от 7 вечерта до 7 сутринта. Това че постовете не се сдават от един охранител на друг било причина, по обясненията на му, никой да не е бил наясно с инцидента почти денонощие след него. 

За инцидента се разбра от писмо на близък на загиналия охранител, което беше изпратено до няколко редакции. В него той твърди, че е направен опит случаят да бъде прикрит.

OFFNews потърси собствениците на двете фирми - "НС ГРУП" ДЗЗД и "Дефанс консулт" какво е наложило охраната на обекта да бъде само нощна. Те не бяха открити за коментар. От "НС ГРУП" ДЗЗД казаха, че Красимир Пингелов, който е собственик на фирмата "Електрон прогрес" ЕАД, влизаща в обединението, вероятно не е в страната. При поставения ни конкретен въпрос за изпълнението на договора, от фирмата посъветваха да позвъним отново по-късно през деня. 

Изпратихме и запитване до главния секретар на Народното събрание Стефана Караслаова за това как се следи изпълнението на договора и дали неизпълнението на тази клауза от него, свързана с охраната, не е основание за прекратяването му.

Пак според договора "с цел да се ограничи достъпът на случайни лица до обособените зони за сигурност" и до местата, където се извършват строително-монтажните работи, трябва да бъдат монтирани леки преградни стени и съоръжения за сигурност. 

Достъпът до сградата е със специален режим. Работещите на обекта трябва да минат проучване от ДАНС, а за пропускателния режим се грижи НСО. Към момента от службата нямат официален коментар за това дали са били наясно с инцидента и дали е трябвало да алармират охранителната фирма за това, че служителят им не е напуснал сградата след изтичане на работното време. 

По случая има и друг интересен момент - връзката на лице от изпълнителната власт с охранителната фирма. От събраните до момента факти става ясно, че Султанка Петрова е напуснала охранителната фирма, чийто собственик е била. Това е станало непосредствено, след като е спечелена обществената поръчка за строителството на пленарната зала. Собственик е станал "бащата на нейните внуци" (по собствените му обяснения) - Филип Чипев. Негов пълномощник пък бил съпругът на Петрова - Петю Петров. 

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес725
Вчера808
Тази седмица725
Този месец14649
Общо1169762

Powered by CoalaWeb