Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Откриха обновения паметник на воините от Девети драгунски казански полк

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

На 12 юни беше официално открит паметникът на загиналите в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. воини от Девети драгунски казански полк, част от състава на Предния отряд, командван от генерал Гурко. В края на месец юли 1877 негови части извършват разузнаване около Нова Загора, за да съберат сведения за разположението на турските сили.

На 27 юли отрядът достига железопътния насип, където руските разеди са посрещнати със залп от противника. Портупей-юнкер Аполинарий Лвович Боженко, унтерофицер Брижински и десет редници остават завинаги на родната ни земя, далеч от тяхната родина. Но признателните новозагорци никога не забравят тази саможертва. „Надгробната могила, където почиват тленните останки на 12-те руски воини, е символ на любовта и безкрайната благодарност на новозагорци към храбреците, оставили костите си по знайни и незнайни бойни полета на родния ни край.

Българският народ има завидна историческа памет и никога няма да остави в забвение случилото се преди 140 години, защото само народ, който помни своето минало е готов за бъдещето. Наш дълг е отново да сведем глави и да засвидетелстваме безграничната си признателност, която няма давност и всички трябва да носим в сърцата си.“ – каза в словото си кметът Николай Грозев. Генералният консул на свой ред се обърна към присъстващите като подчерта вярата си в общото дело на Руско-турската освободителна война, скрепила завинаги с кръвта на загиналите братските два народа.

Той изтъкна, че българите помнят героичната саможертва на руските воини и като доказателство за това посочи хилядите надгробни могили осеяли земята ни. В края на речта си, н.п. Сергей Лукьянчук изказа благодарност на кмета Николай Грозев и неговия екип за родолюбивите инициативи, които поддържат жива народната памет и са блестящ пример за себеотдаване за младото поколение и заяви своята готовност да работи упорито за запазване на българо-руските отношения, за развитието на културата и духовната близост между двата братски народа.

След официалните слова, кметът Николай Грозев и генералният консул Сергей Лукьянчук откриха официално паметника на загиналите воини. Панихида за тях отслужи свещеник Иван Стоянов, архиерейски наместник на гр. Нова Загора. Прозвучаха стихове на признателност и преклонение. С полагането на цветя и венци пред мемориала на воините от Девети драгунски (кавалерийски) полк, присъстващите с благоговение в сърцата отдадоха отново чест на защитниците на свободата на новозагорци и България.

След церемонията кметът на общината Николай Грозев, генералният консул Лукьянчук и всички признателни новозагорци сведоха глава и пред паметта на 31 бойци от 66 стрелкови полк на 37 армия, загинали във Втората световна война и погребани в Гробищен парк - Нова Загора.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес553
Вчера583
Тази седмица2941
Този месец8525
Общо1113472

Powered by CoalaWeb