Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

От днес седмокласниците получават служебните бележки за оценките от изпитите

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

От днес седмокласниците ще получават служебните си бележки с резултатите от националните външни оценявания от училищата, в които се обучават, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От 20 до 26 юни седмокласниците ще подават документи за прием в профилираните и професионалните гимназии в страната, в паралелките за профилирана подготовка в средните училища и в професионалните гимназии или в паралелките за професионална подготовка в обединените, средните училища и в профилираните гимназии.

Кандидатстването и тази година след седми клас ще бъде чрез електронната система на МОН или на хартиен носител в училищата-гнезда. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първото класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно.

Балообразуването за отделните училища е различно и се формира от резултатите от изпитите по български език и литература, и по математика, както и от приравнените в точки оценки от свидетелството за основно образование по предмети, определени от съответните училища.

Списъците с приетите на първо класиране седмокласници ще бъдат обявени до 3 юли. Записването на учениците в новите им училища или подаването на заявления за участие във второто класиране е в периода 4-6 юли, информират от МОН.

"Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно и добре обмислено. Подредбата на училищата трябва да се осъществи от най-желаните низходящо към по-малко желаните профили, професии и специалности на конкретните училища", съветва началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева седмокласниците и техните родители. Тя допълва, че медицинско свидетелство е необходимо при кандидатстването в паралелки с професия или специалност.

 Тази година резултатите от изпитите по БЕЛ са по-слаби от миналата година, за разлика от изпита по математика. През 2018 г. на първия модул по БЕЛ отличните оценки в седми клас са 1559, а през 2017 г. "шестиците" са били 3304. Отличните оценки в първия модул по математика са 6285, а през миналата година са били 3857. През тази година и по БЕЛ и по математика има повече добри и много добри оценки.

Вчера от МОН обявиха резултатите от държавният зрелостен изпит и станаха известни 10-те училища с най-високи резултати, което може да послужи на седмокласниците да се ориентират при подредбата им на желаните от тях училища за прием.

С най-висок среден успех на матурата по български език и литература /БЕЛ/ имат учениците 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5,62. На второ място е 164-та Испанска езикова гимназия в София със среден успех на своите зрелостници - 5,61, а на трето място е Езиковата гимназия "Пловдив" в Пловдив - с 5,58. Останалите училища в Топ 10 са 73-то Средно училище "Владислав Граматик" в София, Американския колеж в София, Софийската математическа гимназия, Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив, Първа езикова гимназия във Варна, ППМГ "Акад. Н. Обрешков" във Бургас и Първа английска езикова гимназия в София с 5,47.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес49
Вчера1230
Тази седмица3215
Този месец19610
Общо1448400

Powered by CoalaWeb