Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Общински съветник ли е управителят на „Спортпалас“, обявена за правоприемник на концесията?

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Има някои въпроси по концесията на стадион „Хаджи Димитър” и....странни изпълнения в Търговския регистър, които искам да поставя на общественото внимание.
Вече ни е ясно, че голяма част от общинските съветници не знаят защо са в съвета и какво гласуват. 
Още повече по сложни въпроси като правоприемство в концесия. 
Общинският съветник Минчо Афузов даде личен пример, че не е съгласен с гласуването, макар и на самата сесия и преди това да нямаше дебати, известни на гражданите на Сливен, нито негова категорична позиция преди сесията. Разбираемо, може и да не се е запознал подробно, при толкова много точки, гласувани набързо... 
Не че е маловажно, по-скоро задавам въпроса какво точно правят общинските съветници?
Както вече се разбра, универсалният правоприемник на концесията ще бъде „Спорт палас” ООД, което не е регистрирано още в Търговския регистър към днешна дата. 
Но още по-интересното е, че г-н Минчо Афузов, надявам се да не е съвпадение на имената, е запазил фирмата „Спортпалас” в качеството си на управител със заявление 20180605105400, внесено в Търговския регистър на 05.06.2018 година в 11.00 часа. Това може да се провери от всеки гражданин, тъй като все още Търговският регистър е публичен. 
При подобно съвпадение друго дружество с това име не може да бъде регистрирано, тоест дори да има универсален правоприемник, е много проблемно дали с това име ще може да бъде вписан при подобно запазване. 
Въпросите са много, най-вече защо, ако това е направено с цел да се осуети промяната в концесията, досега не е известно на никого, а са минали вече няколко дена и фирмата вече е запазена. 
Или целта е друга? Вероятно г-н Афузов ще може да даде смислен отговор. 
Може пък и да му е харесало името и да се надява след прекратяване на кариерата си като общински съветник да развие допълнителна търговска дейност.
Извън факта, че имаме новина, искам да кажа няколко думи за концесиите. 
Факт е, че законодателството многократно се изменя, вече имаше три закона за концесиите, съвсем различни един от друг и то при многобройни действащи концесии. Вратичките в законите и направо законодателните пропасти в тях доведоха много концесионери до загуби и много общини до невъзможност да отдават имотите си на концесия и да печелят от тях. Безспорен факт е, че концесионерът не може да се разпорежда с имотите и обектите на концесията, те си остават публична общинска собственост след прекратяване на концесията. 
Общинският съвет като концендент винаги може да прекрати една концесия поради неизпълнение или противоречие със закона. 
Въпросът ми е какво правят точно нашите общински съветници и има ли и един от тях освен вносителя, който има понятие от правната материя, за която се гласува. 
И искам да задам много въпроси – какво е становището на правната комисия към Общинския съвет? 
Защото такова в публичното пространство и на страницата на Общинския съвет не беше публикувана, да видим водещите юристи и компетентни съветници как са се произнесли. 
Можем ли да видим и доклад от следконцесионния контрол, за да знаем кои инвестиции как са изпълнени и доколко общината печели от тази концесия? 
Защо към предложението не е приложен и концесионния договор от 2004 година или всички трябва да гадаем какви са клаузите по него?
Или да търсим решения отпреди 14 години? 
Уважаеми съветници, призовавам Ви за поне малко съвест и най-вече компетентност при работата Ви в Общинския съвет. 
Имате право на разходи за услуги, наемете си юристи, икономисти и не се излагайте по такива важни тема да повтаряте това, което казват медиите по случая. 
Излезте със становище, което да е издържано. 
Ако сте против, излезте на микрофона на сесията и изложете правните си и икономически аргументи. 
Там им е мястото. 
Ако имате такива, разбира се. 
Другото е само политическа реклама. 
Дайте информация на хората да знаят какви са игрите в Общинския съвет – за всичко. Обяснявайте – защо приемате или не приемате едно предложение и се обосновете. 
Защото ние – обикновените граждани, сме лишени от Вашата възможност да изискаме своевременно документите и да имаме експерти да ни ги обясняват. 
А ако не може да се аргументирате или се притеснявате на сесия да изкажете аргументите си – напуснете, може да влезе някой, който пък да може.

Георги Георгиев
Председател на ПП „НАРОД“

Източник: Фейсбук

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес77
Вчера291
Тази седмица656
Този месец5737
Общо1141321

Powered by CoalaWeb