Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Туск: Действията на Доналд Тръмп ни помогнаха да се разделим с илюзиите

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Европа трябва да е благодарна на американския президент Доналд Тръмп, защото той ни помогна да се разделим с илюзиите. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск по време на кратък брифинг преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.

Той посочи още, че Европа трябва да бъде обединена икономически, политически и по отношение на отбраната както никога досега, ако иска да играе глобална роля, а не да бъде пионка. "Имаме достатъчно потенциал, за да се справим с това предизвикателство", допълни още Туск.

Тази вечер лидерите на ЕС ще обсъдят иновациите, дигиталната икономика, търговските отношения със САЩ, както и ядреното споразумение с Иран, анонсира председателят на Европейския съвет. Той беше категоричен, че споразумението с Иран е добро за сигурността в Европа и в световен мащаб, като ще поиска от лидерите на общността да потвърдят, че ще останат в него, докато и Иран го спазва.

Според него Европейската комисия трябва да е готова да действа, когато са накърнени европейските интереси, а Брюксел - да защити европейските компании, които могат да пострадат от евентуални санкции.

По отношение на търговските отношения със САЩ председателят на Съвета посочи, че единството на ЕС е най-голямата сила и трябва да бъде върната нормалността в дебата. 

"САЩ и ЕС са приятели и партньори. Тарифите за алуминия и стоманата не могат да бъдат оправдани със заплаха за националната сигурност. Това е абсурдно", коментира Туск.

Той посочи още, че на неформалната вечеря на европейските лидери довечера ще им зададе два въпроса - какво искат да бъде направено на ниво ЕС, за да насърчат иновациите и как Европа да има водеща роля в тази посока. Старият континент изостава от другите водещи икономики по отношение на дигиталната трансформация и това трябва да се промени, заяви още Туск.

На 17 май предстои срещата на ЕС с лидерите на Западните Балкани, каза още Доналд Туск. Тя дава възможности и за двете страни да препотвърдят европейските перспективи на района.

"Надявам се да държим нашите приятели от Западните Балкани близо до ЕС", коментира председателят на Европейския съвет и допълни, че общността иска да покаже, че е загрижена за развитието на Балканите.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес9
Вчера450
Тази седмица941
Този месец10777
Общо1131990

Powered by CoalaWeb