Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Искрен Веселинов: Промените в Закона за енергетиката ще бъдат приети преди финализиране сделката за ЧЕЗ

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

1519936724

Искрен Веселинов, зам.-председател на ПГ на Обединени патриоти, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

ЧЕЗ и енергетиката

„Вие сте носител на важни новини за България. Какви са важните промени в Закона за енергетика, които Вие предлагате?“, попита Беновска.

Искрен Веселинов заяви, че няма държавен орган, който да е оторизиран да разрешава сделки, които са от значение за националната сигурност и за доставките на електрическа енергия, като сделката на “Инерком” с ЧЕЗ. Това е причината парламентарната група на Обединени патриоти да предложи промени в закона. „Би следвало енергийният регулатор да се произнася винаги, когато има някаква съществена промяна в собствеността на капитала на ЕРП-тата“, каза Веселинов. Той обяви, че започва по-строга държавна политика в ресор енергетика и пълно обследване на фирмите, които желаят да се включат в този бизнес.

„Запознаха ли се Вашите партньори от ГЕРБ със законопроекта и какво е тяхното становище“, попита Беновска.

„Запознал съм в личен разговор част от колегите“, сподели Искрен Веселинов. Според него, по-важната новина, която дойде от Прага е, че има 9-месечен период, в който следва да се плати сделката и едва тогава да се финализира. „Това дава оптимизъм, че ще успеем да завършим тези промени преди да бъде финализирана сделката, за да станат нещата прозрачни и публични, а държавата да може да защити интереса си в тази сделка“, коментира още той.

„Подобна теза застъпи и вицеприераКаракачанов, но Вие трябва да си дадете сметка, че сделката е започнала по едно законодателство. Как смятате, че промяната в Закона за енергетиката ще промени хода на една сделка, която е почти пред финал?“, попита Беновска.

Искрен Веселинов отговори, че управляващите нямат намерение да променят сделката в Прага и извън територията на страната. За да стане “Инерком” новият собственик на ЧЕЗ ще трябва да докаже, че има необходимия капацитет да го управлява и възможност да осигури финансовото развитие на ЕРП-то. КЕВР ще напише необходимите писма към ДАНС, КЗК и всички държавни регулатори. Това утежнява фиктическата обстановка по сделката, но се прави, за да се защитят българските граждани, посочи Веселинов.

„В момента се разиграват взаимоотношения между две страни в един договор “Инерком” и ЧЕЗ. Независимо от това, че Бойко Борисов пожела да се обсъди въпроса за държавно участие, никой няма право да се намеси в тази сделка“, продължи Беновска.

„Това не в обикновена собственост и затова Закона за енергетика въвежда хипотезата, в която ако част от дружество се продава, има възможност за отнемане на лиценза, за назначаване на особен управител. КЕВР ще трябва да каже „да“ или „не“ на сделката“, отговори Веселинов.

Неизбежната отбрана

Обединени патриоти предлагат промени в Наказателния кодекс за разширяване пределите на неизбежната самоотбрана. Хората трябва да се чувстват сигурни да се защитават, когато е застрашена честта, здравето, свободата им, обяви Искрен Веселинов. От ПГ на ОП имат и законопроект срещу маловажните кражби, които са част от битовата престъпност.

 

Премина ли границата вицепремиера Валери Симеонов?

 

„Вицепрезидентът и съпредседател на ОП Валери Симеонов прехвърли ли границата на допустимото с политическото си поведение, с нападките към лица, които не са в патримониума на държавата, като патриарх Кирил, с отказа си да се срещне с Каракачанов и Сидеров, и с доста самостоятелно си поведение да препоръча на Борисов да се извини за депортирането на евреите от Македония. Как оценявате политическата полезност или политическата вреда на Валери Симеонов?“, попита Беновска.

„Аз ще въздържа от оценки на наши действащи партньори. Това, което имаме да си казваме в коалицията се стараем да го правим във формата на коалиционния съюз, въпреки че има и доста отрицателни примери в друга посока. От ВМРО гледаме да сме коректни. По отношение на патриарха, ПГ ОП се разграничи от този изказ на Валери Симеонов“, отговори Искрен Веселинов.

Искрен Веселинов предложи съвместна инициатива на предаването „Беновска пита“ да се изгради паметник на Васил Левски в Русе. Така приключи разговорът между зам.-председателя на ПГ на ОП Искрен Веселинов и Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по Радио К2 и Канал 3 на 11 март 2018 година.

 

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес92
Вчера450
Тази седмица1024
Този месец10860
Общо1132073

Powered by CoalaWeb