Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Кристина Сидорова: Чрез „Луковмарш” се възражда фашистката идеология, което е изключително опасно

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Кристина Сидорова, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

„Луковмарш”.

     Кристина Сидорова изрази своето очакване „Луковмарш” да не се състои, още повече, че самият министър-председател е заявил ясно, че не стои зад него. „Да, но тук става дума не само за това да не се дава разрешение. В последните години кметът на София не разрешава провеждането му, но той въпреки това се провежда!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Народният представител от „БСП за България” отговори, че това наистина е така, но случващото е вредно за обществото ни. „Възраждането на фашистката идеология е изключително опасно и смятам, че чрез „Луковмарш” това се случва!”, подчерта Сидорова.

   „От ГЕРБ прочетоха много остра декларация против „Луковмарш”, но ви призоваха да бъдете еднакво отдалечени и от националсоциализма, и от фашизма, Вие как гледате на това?”, продължи с въпросите си водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че напоследък ГЕРБ са възобновили с нова сила антикомунистическото говорене, с което може би търсят припознавате от десния електорат, който не ги припознава. Според нея такива крайни оценки не са нужни, още повече, че става дума за период, който е много близък до най-новата ни история и е непрофесионално да му даваме оценка. „Мисля, че ГЕРБ малко пресилват и преиграват! Толкова силна антикомунистическа риторика, която разделя обществото, мисля, че към момента не е необходима!”, категорична бе Сидорова.

Предложението на БСП да се въведе културен чек за младите хора.

   Кристина Сидорова обясни, че целта на тази инициатива е да се осигури достъп на младите хора до култура. Тя заяви, че голяма част от младите хора живеят в лишения, а когато живееш в лишения на първо място ограничаваш достъпа си до културни събития. Идеята на БСП е когато навършат 18 години младежите да получат един подарък от държавата и с този чек да имат възможност да посетят културни събития. „Няма нищо по-хубаво от това да подариш на един абитуриент възможността да отиде на кино, на театър или да си купи хубава българска литература!”, заяви Кристина Сидорова. Според нея обаче дебатът в пленарна зала е бил много грозен и не може да си обясни защо управляващите с лека ръка са отхвърлили това предложение с несъстоятелни и смешни доводи.

   „Вие бяхте ли изчислили откъде могат да се вземат тези пари, защото най-вероятно не става дума за малко средства?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че става дума за 15 милиона, които не би трябвало да бъдат проблем за държавата. Още повече, че тези пари ще се върнат отново в българската култура.

Искането на БСП Сметната палата да провери изпълнението на бюджета.

   „„Трябва да бъде проверено дали Законът за бюджета се изпълнява стриктно”. Това заяви категорично депутатът от БСП проф. Румен Гечев, който очертава и причините за подобна ревизия. Правителството си позволява нарушаване на приетия бюджет за тази година като премиерът еднолично отпуска 100 милиона лева допълнително за МВР, 15 милиона за БАН и вероятно има и други примери. Освен това, при гласувани от парламента приблизително 2,5 милиарда лева капиталови разходи за миналата година правителството харчи по-малко от 500 милиона лв. до средата на годината. Останалите 2 милиарда се разпределят от Министерския съвет предколедно, заобикаляйки парламента. Защо се налага проверка на изпълнението на бюджета, след като вие самите знаете за нарушенията? Какъв ще бъде резултатът? Какво може и трябва да се промени?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че се надява такава проверка да се състои. Тя обясни, че чрез ПМС-та правителството раздава пари без това да мине през Народното събрание, както е според Конституцията. „Премиерът е в един стил „аз съм държавата”, „парите са мои”, „аз ги раздавам”, а това не е така. Ние сме парламентарна република и тези неща се решават в пленарна зала! Всичко, което се случва в момента, е един почти авторитарен режим, в който един човек решава какво прави с парите на всички български данъкоплатци!”, категорична бе Сидорова.

   „Как ще се противопоставите на това, че според вас има един започващ авторитарен режим в България, какво ще направите, за да го спрете?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова, че БСП се противопоставя с всички законови способи, като сезира специализираните органи, в същото време алармира, че парламентаризмът и демокрацията са застаршени.

Съотношението между политическите сили в момента.

     „Последните социологически изследвания сочат 3%-4% преднина на ГЕРБ пред БСП, защо успяват те да печелят доверието на хората и отново да ви изпреварват?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че се надява, че БСП разчита тези резултати и ще направи всичко възможно, за да съкрати тази разлика. Тя обясни, че на много места в страната има страх, част от хората са обезверени. Може би и БСП трябва да се промени и да отговори на очакванията на хората.

   „Най-вече ви липсва една изградена алтернативност, хората не виждат алтернативата във вас!”, отбеляза водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че все пак в момента именно БСП е единствената опозиция на сегашното управление. Тя обаче се съгласи, че има още какво да се направи, за да стане партията по-алтернативна и реагираща и да накара хората да й повярват.

   „Наскоро слушам един ваш лидер от парламентарната група, който казва, че опозицията не може да свали сегашното управление, улицата трябвало да се намеси и вие да подкрепите улицата и че нови послания не може и не трябва да се издигат. Кажете ми при такива позивни, които дава един от вашите лидери, който да ви повярва, че вие сте алтернативата?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че може би това е единично мнение, защото и с вота на недоверие, и с действията си парламентарната група показва, че има желание да свали сегашното управление чрез парламентарните способи, а не чрез улицата.

   „Президентът има висока подкрепа - 65%, правителството е с рейтинг на половина, ГЕРБ води с около 3% пред БСП, а Обединени патриоти са с изравнени електорални възможности с ДПС. Такава е непроменената картина у нас, според социологическите изследвания.  Очевидно няма сериозна динамика в обществените нагласи, както спрямо партиите, така и за оценката на работа на основните институции. Подобна ситуация изглежда нелогична при изключително динамичния политически процес в последно време. Политическото напрежение е доста високо. Темите като корупция, Истанбулска конвенция, строителството на втори кабинков лифт в Банско, бъдещето на  Пирин и Витоша, здравеопазване, образование, доходи… създават допълнително напрежение и нови разделителни линии в обществото, между партиите и институциите. В такава обстановка въпросът е защо обществените нагласи не се променят? Силната конфронтация между ГЕРБ и БСП ли държи тази почти константна 3-4 процентна дистанция?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че може би силното противопоставяне между водещите партии допринася за тази тенденция. Може би това не се харесва на хората и трябва да се промени, за да може БСП да привлече повече привърженици.

   „Развитието на политическите събития в Германия показва, че може би вие сте взели едно мъдро и правилно решение да не съставяте голяма коалиция в България. Смятате ли, че това трябва да продължи – вие да сте опозиция и да си отстоявате алтернативността?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидоровазаяви, че категорично поведението на БСП е правилно. Според нея влизането в голяма коалиция би разбило БСП като партия. „Трябва да имаме лявото и дясното. Тръгнат ли заедно просто няма да имаме политика в нормалния й вид!”, категорична бе Сидорова.

Посланията на АБВ към БСП за обединение вляво.

   „От АБВ идват послания, с които ви предупреждават, че сами не можете да спечелите избори, че трябва задължително да се прави ляво обединение. Какви са вашите намерения спрямо АБВ?”, попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че тази тема не е обсъждана в БСП през последните месеци. „Г-н Първанов преди президентския вот говореше същото. Може би АБВ от момента, в който не влязоха в парламента, изчезнаха от политическия живот, търсят нов живот за своята формация. Така че не бих коментирала думите на Първанов, неведнъж той е казвал, че БСП сама не може, че трябва голямо ляво обединение. Това е тема на широк дебат и най-вече на дебат в Нацоналния ни съвет!”, завърши Кристина Сидорова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” от 14 февруари 2018 г.

press releases of radio k2

http://hotpoint-news.com

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес583
Вчера814
Тази седмица4500
Този месец16235
Общо1239353

Powered by CoalaWeb