Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Общински болници от цялата страна излизат на протест на 15 януари

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Общински болници в цялата страна ще протестират на 15 януари срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване.

Между 12 и 13 ч. персоналът на лечебните заведения ще спре работа и ще излезе или пред съответната болница, или пред сградата на общината в знак на протест, съобщиха от Сдружението на общинските болници в България. Към момента участие в протеста са потвърдили повечето членове на сдружението – общински болници, намиращи се извън областните градове.

Протестиращите настояват да получат от републиканския бюджет целева субсидия от 30 млн. лева за оздравяване на общинските болници извън областните градове, както и да им бъдат изплатени надлимитните дейности за последните две и половина години. Сред исканията са и увеличаване на цените на клиничните пътеки, покриващи масовата патология, както и да започне дебат за развитието на българското здравеопазване с предложения за цялостни модели на развитие.

"Не го правим, защото в момента се провежда европредседателството, а защото това е пределът, следва само разруха", коментира пред "Дневник" председателят на СОББ д-р Неделчо Тотев.

От сдружението изтъкват, че голяма част от общинските болници в страната са в реален фалит, като към края на 2017 г. 31 от тях имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лв., от които 12 млн. лв. са просрочени. В края на миналата година зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи, че общите задължения на общинските болници са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочените.

"Най-съществената причина за това тежко финансово състояние е, че лечебните заведения работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н.", посочват от СОББ.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес101
Вчера583
Тази седмица2489
Този месец8073
Общо1113020

Powered by CoalaWeb