Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Училищна медиация в 48 училища с 77 ученици-медиатори

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

За втора поредна година връчиха Сертификат за завършен курс по медиация на 49 ученика от Сливенска област. Училищно посредничество като начин за справяне с насилието има в 48 училища на територията на областта, учениците – медиатори са 77, а учителите медиатори – 48. Сертификатите бяха връчени от началникът на регионалното управление по образованието д-р Бисерка Михалева и проф. Татяна Дронзина.

„Конфликтни ситуации е имало и ще има, и не е страшно, че ги има, защото чрез тях и тяхното разрешаване се показва на децата един друг начин за справяне, начин без агресия.

Целта ни е учениците да бъдат наши помощници, като осъществяват предварителна кампания, в която да обясняват на своите връстници как може да се управлява и разрешава един конфликт без да се стига до агресия”, заяви пред Дарик Бисерка Михалева.

Учителите медиатори сътрудничат за справяне с конфликтите между родители и учители, семейство и училище, а децата помагат на своите връстници да се справят с недоразуменията или проблемите помежду им. Днес в Сливен беше представена книгата „Защо медиация?” с автори проф. Татяна Дронзина и д-р Бисерка Михалева.

Проф. Дронзина заяви че медиацията е доказала ефективността си като един инструмент за ефективно решаване на конфликти, за изграждане на училищната общност, за заздравяване на отношенията и засилване на солидарността между членовете на тази общност.„Децата имат нужда от социална кауза. И когато те я имат те я прегръщат с такава жар и ентусиазъм, че ни подтикват нас възрастните да им дадем колкото се може повече знания. А това, което имат повече от нас възрастните е мотивацията и желанието”, коментира още проф. Татяна Дроздина.  

Сливенска област е първа в страната, в която стартира училищната медиация с кабинети.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес520
Вчера508
Тази седмица2157
Този месец8079
Общо1096479

Powered by CoalaWeb