Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Областният управител участва в срещата на посланика на Судан с академичното ръководство и състав на ИПФ-Сливен

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

 Областният управител участва в срещата на посланика на Судан с академичното ръководство и състав на ИПФ-Сливен Областният управител Чавдар Божурски участва в срещата на Н. Пр. г-жа Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед - извънреден и пълномощен посланик на Република Судан в Република България, и придружаващите я лица с академичното ръководството на Технически университет - София и „Факултет и Колеж - Сливен”.

В приветствието си областният управител Божурски каза, че развитието на двустранните отношения във всички сфери на обществено-икономическия живот, в т.ч. на висшето образование, са приоритет на държавата и в дейността му като неин представител на местно ниво. „Уверен съм, че чрез подписването на Меморандума ще се даде възможност за среща на амбициите, въображението и труда на студенти и преподаватели от двата университета“, каза още той.

Домакините проф. дтн Георги Михов – ректор на ТУ-София, и проф. дтн Станимир Карапетков – заместник-ректор, приветстваха гостите и участниците в срещата. Проф. Михов изрази убеденост, че дейностите, които се предвиждат в Меморандума за сътрудничеството между Технически университет - София и Алзаием Аласхари Юнивърсити – Република Судан ще бъдат взаимноизгодни и полезни за двете страни. Стана ясно, че се провеждат разговори за обмен на студенти, академичен състав и ноу-хау между двете държави.

В презентацията си пред присъстващите преподаватели Н. Пр. Илхам Ахмед подчерта, че нейна цел е да задълбочи сътрудничество във всички области от двустранен интерес, в т.ч. икономика, технологии, култура. Тя каза, че България е една от първите страни, които признават независимостта на Република Судан, обявена през 1956 г. и установяват дипломатически отношения. Първото дипломатическо представителство на България в Судан е открито през 1963 г. През 1999 г. е открито генерално консулство на Судан в България, а от 2006 г. рангът му е вдигнат в посолство. Посланикът информира още, че от 60-те до 80-те години на миналия век са подписани много спогодби и е имало голям стокооборот между България и Судан. Поради политическия и икономически преход в двете държави, към момента той е много нисък. Но се полагат големи усилия да се насърчат съвместните дейности.

„Един от приоритетите на правителството на Судан е да привлича чуждестранни инвестиции и капитали. Особен интерес представляват минното дело, хранително-вкусовата промишленост, медицината,“ каза още г-жа Ахмед.

Предстои откриване на кабинет за вендузолечение по т. нар. „Судански тест с вендузи“ в гр. Сливен.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес167
Вчера1243
Тази седмица1410
Този месец9870
Общо1380331

Powered by CoalaWeb