Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Общината ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат

Детайли
AddThis Social Bookmark Button
Общината ще положи усилия археологическите проучвания край Кермен да продължат

Седем експерти от Националния археологически институт към БАН, ръководени от доц.д-р Христо Попов - зам.-директор и екип от историческия музей в Сливен, провеждат разкопки край град Кермен. В проучванията се включиха и 20 работници от близките населени места. Разкопките започнаха на 26 юли и ще продължат 20 работни дни. Министерството на културата са отпуснали 13 000 лева за проучванията. Община Сливен предостави жилище на екипа и работници по временната заетост.

Кметът Радев уточни, че в бюджета на общината тази година няма заложени средства във връзка с разкопките, а тепърва ще се работи в тази посока. „Първо теренът трябва да се проучи, да се разкрие научния потенциал, от там нататък е въпрос на преценка доколко може да се социализира това място и доколко би било атракция за туристи”, каза кметът на Сливен. Според Радев най-естественото място на откритите артефакти е да бъдат съхранявани в историческия музей в Сливен, като се използват законовите механизми за това.

„Музеят в Сливен има дългосрочна програма да продължава проучванията, съвместно с Археологическия институт към БАН. Най-важното е, че ние попълнихме бели петна в нашия район, получиха се впечатляващи резултати, които не допускахме, че може да се случат, посочи директорът на Регионалния исторически музей Николай Сираков, участник в експедицията.

Разкрити са раннохристиянска трикорабна базилика с дължина над 30 метра и вила от римския период, също така 18 гроба, но според доц. Христо Попов, може да се очаква погребенията да надхвърлят 300. Според доц. Попов, най-вероятно базиликата е била построена в средата на 4 век след Христа и е една от най-ранните църкви в района, по-стара и по-голяма от църквите на Кабиле и Туида.

При разкопките е разкрита вила, с представителна жилищна част с 13-14 помещения, стопански помещения, складове за зърно, голям двор и други помощни постройки.

Историците имат готовност за консервират за един-два сезона откритите базилика и вила. Те се надяват да се намери възможност проучванията да продължат и догодина.

 

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес145
Вчера485
Тази седмица3500
Този месец14030
Общо1023087

Powered by CoalaWeb