Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Комисар Вл. Демирев: Не търсим изява, но когато се наложи сме готови!

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Комисар Вл. Демирев: Не търсим изява, но когато се наложи сме готови! „Радвам се, че обществеността е успяла да види с очите си работата на нашите огнеборци. Това е резултат от систематична, ежедневна подготовка на състава. Както се вижда, тя дава резултати и благодаря на всички колеги, които вземат участие в подготовката и в самото ликвидиране на произшествия. Не, че си пожелаваме да има такива възможности за изява, но когато се наложи, ние сме готови – не търсим героизма, а искаме да свършим по-добре работата си“, това заяви в интервю за Радио Сливен Нет комисар Владимир Демирев, директор на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ /РСПБЗН /.  В обхвата на дирекцията са службите в Сливен, Нова Загора,  Котел и Твърдица.

 

Повод за думите на комисар Демирев бе огромният обществен отзвук от акцията на неговите колеги миналия четвъртък, когато малко след 13 ч. на пешеходна пътека пред Общинския пазар огнеборците гасиха запалила се в движение кола. За щастие няма пострадали и се избегна по-сериозен инцидент в топлия делничен ден, по обед, на място пълно с хора. Бързата и професионална реакция на служителите  предизвика вълна от добри думи от гражданите и нашите слушатели, което отново ни кара да мислим за това колко много се нуждаем от добри дела и положителен пример. Общественото признание е важно!

 

По думите на комисар Демирев, огнеборците получават подкрепа и от ръководството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  и МВР с нова техника, която е предоставена на Регионалната служба. „С изключение на Твърдица, останалите служби получиха нови пожарни автомобили, по-добри и нови защитни облекла, модерни дихателни апарати, осветителни прибори, радио средства. Започваме да изпитваме недостиг на акумулаторни батерии, гуми за по-старата техника, която също поддържаме,  но като цяло сме доволни от полученото. Специално Районната служба в Сливен е на постоянно дежурство с три коли, в Нова Загора има два, а в Котел и Твърдица - по един автомобил“, съобщи комисар Демирев.

 

На прага на летния сезон, когато пожарите зачестяват, експертът даде и препоръки за превенция на инциденти с огъня.

Според комисар Демирев, най чести са пожарите, които възникват вътре в населените места – предизвикани са от небрежно палене на огън в междублоковите пространства, от  хвърляне на неизгасени цигари или клечки кибрит. „Призовавам да се спре с това. При палене на огън за зимнина – да се избягва това да се прави под стрехи и навеси, а и предварително да се подготвят кофи с вода, пясък, зелени клони, които да се ползват като тупалки, да не се пали огън във ветровито време. Не са редки случаите да се пали огън под дървета, което също е предпоставка за възникване на пожар. Да не се оставя запален огън без наблюдение, а след това да се загаси много добре, да се изчака около 30 минути и да се наблюдава дали е изцяло загасен, препоръча Демирев.

В горите –  внимание към туристи и пастири.  Има указани специално места за огън – те са обозначени, обезопасени, оградени с камъни, в близост има купчини с пясък или пръст, но  трябва изключително много да се внимава, да се осигури достатъчно количество вода за гасене, ако се наложи, и също да се изчаква докрай да загасне огънят. Опасността от пожари в горите е още - по-голяма, припомни Демирев.

Пътуващите  покрай гори и житни масиви  да не изхвърлят фасове или клечки кибрит, за тази честа реакция на шофьори и пътници, която води до немалки щети,  също бе напомнено.  „Летните месеци има много сухи треви – те горят като барут, както казваме ние,  и от една неизгасена клечка кибрит може да тръгне огън, който да се принесе в житни масиви или в горите“, напомни Демирев.

Остава и проблемът с паленето на стърнищата, въпреки че подобни случаи намаляха, отчитат в Пожарната. „Ние ежегодно при приемане на земеделската техника и проверки за жътвената кампания инструктираме стопаните и ползвателите на селскостопански земи. Санкциите за нарушителите са от 200 до 2 хиляди лева, но обикновено възниква проблем да се установи точно на място извършителят“, споделят огнеборците. „В последно време си взаимодействаме с Областната дирекция „Земеделие“ в тази посока. Разплащателната агенция взема отношение към недобросъвестните стопани и им ограничават субсидиите - това е сериозна мярка, която дава много добри резултати и ще продължим да я прилагаме“, заяви шефът на пожарната служба в Сливен.

 

Комисар Демирев припомни и за контрола, който родителите трябва да осъществяват на децата за неподходящи за тях игри.  Под формата на разговори децата трябва   да се запознаят с опасностите, които крие играта с кибрит и  запалки, препоръча Демирев.

Той припомни, че през учебната година се провеждат обучения в различни възрастови групи в  училище, в самите учебни планове тази обучителна и превантивна дейност е застъпена  и това е добре.

 

Какво показват цифрите?

За първите 5 месеца на 2017 година има завишение на пожарите,  които са без материални загуби. Те са най често  в града, крайградските райони  или низови близо до горите – най вече в Котелско,  в средата на април, когато горяха сухи треви и отпадъци, припомни комисар Демирев.

Статистиката сочи, че от януари до края на юни 2016 година са възникнали в област Сливен общо 204 пожара, има трима загинали, двама пострадали и 11 спасени човека.  Общо излизанията са 331, с интензивност 1.97. 14 са лъжливите повиквания. По данни на РСПБЗН-Сливен, от 1 януари до 16 юни 2017 година  има общо регистрирани 412 пожара, един човек е загинал, двама са пострадали и 11 са спасени. Общо излизанията до момента са 544 с интензивност 3.26 , а 8 са лъжливите повиквания. Видно е, че те намаляват, а огнеборците отдават  това на въвеждането на тел. 112.

 

Какви действия трябва да предприемем при опасност от пожар?

Ако се усети мирис на дим или се забележат се пламъци,  да се види откъде идват, дали се разпространяват на голяма площ, с каква интензивност, и разбира се, да се сигнализира първо на тел. 112, препоръча комисар Демирев.  Ако огънят е в начален стадии, препоръчително е  да се постараем и сами да гасим – с чупене на зелени клони, които се ползват като  тупалки, допълни още Демирев.

 

Гражданите винаги са били активни, сигнализирали са, за което отново благодарим, каза още комисар Демирев и призова това съдействие да продължава.

 

Три дами има в пожарната в Сливен, като  двете са инспектори, а третата гаси на терен, отбеляза с гордост огнеборец номер 1 в Сливен.

 

По думите на комисар Владимир Демирев, има интерес към трудната и отговорна работа на пожарникарите. На последно проведения конкурс 8 – 9 души са кандидатствали за едно място, което е показателно, отбеляза комисар Демирев.

 

Сн. Радио Сливен Нет

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес319
Вчера524
Тази седмица2500
Този месец13593
Общо1005445

Powered by CoalaWeb