Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Областният управител Татяна Петкова пое ангажимент за размразяване на проект за рекултивация на района около урановите мини в Сливен

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Областният управител Татяна Петкова пое ангажимент за размразяване на проект за рекултивация на района около урановите мини в Сливен Областният управител Татяна Петкова ще настоява пред Министъра на икономиката за размразяване на проект за ликвидация на последствията от уранодобива и рекултивация на почвите в района на Сливен. Това заяви днес лично Петкова пред журналисти по повод сигнал на гражданин за опасни радиационни излъчвания от бившите рудници край града.

78 - годишният Христо Христов от Сливен, който 18 години е работил като минен техник, днес алармира институциите за необходимостта да бъдат запечатани входовете на урановите рудници във Вилната зона на Сливен и в близост до жилищните квартали в източната част на града. Рудниците са закрити около 1970 година, според Христов. Останки от уранодобива имало и в село Сборище, където е изнесено производството през 90-те години на м.в. 

Христов, който от три години имал онкологично заболяване, алармира обществеността и за това, че за немалка част от уличните настилки тук са ползвани материали от мините.

По думите му, подаден е сигнал през ноември м.г. до кмета Стефан Радев с молба за съдействие пред държавноотговорните институции за размразяване на проекта.

Съдействие е потърсено и от Областния управител. Тревогата на Христов е от това, че години наред живеещите във вилната зона в града, а и не само те, са подложени на лъчение, което е опасно за живота и здравето им. Христов настоява мините и табаните около тях да бъдат рекултивирани.

Бившият миньор разполага с документи за готов проект за техническа и биологична рекултивация, изготвен от наследника на "Редки метали" - фирмата "Екоинженеринг - РМ", който е  от 2003 година. Тогава той бил на стойност около 200 хиляди лева, които даже били осигурени. Включвал е засипването на опасните места с глина и хумусен остатък. Разполагал с предписания дори за обезопасителни мерки на хората, които ще бъдат ангажирани с дейности на терен.

През 2005 година от община Сливен са отказали разрешаване на рекултивация, защото към проекта нямало "комплексен доклад за съответствие". До момента няма актуален отговор.

 

Измереният след затваряне на мините  радиационен фон на места надвишавал нормите до 20 пъти, сигнализира Христо Христов.

 

Днес областният управител Татяна Петкова заяви, че според правомощията си ще настоява за срещи в министерството на икономиката и фирмата "Екоинженеринг". Евентуално финансиране за размразяване и осъществяване на проекта би могло да се търси  по оперативни програми, смята Петкова.

 

Сн. Радио Сливен Нет

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес319
Вчера524
Тази седмица2500
Този месец13593
Общо1005445

Powered by CoalaWeb