Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

Поставят камера за постоянно наблюдение на наследника на Стария бряст. Има шанс фиданката да оцелее

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Поставят камера за постоянно наблюдение на наследника на Стария бряст. Има шанс фиданката да оцелее Все още се води разследване за извършителите на вандалщината над наследника на Стария бряст, това съобщи днес в интервю за предаването „Радио Сливен Нет и приятели“ Стефан Стефанов, председател на фондация "Старият бряст".

Както вече информирахме, неизвестен засега извършител посегна на наследника на Стария бряст. Дръвчето - наследник бе посадено на Първа пролет - 22 март, като всички доброжелатели видяха добър символ в това. Фиданката бе защитена от посегателства с оградна мрежа, но тя се оказа недостатъчна за зли ръце. Затова сега от фондацията обмислят по-сериозни ограждения и поставяне на интернет камера с постоянен достъп на всички в мрежата – да виждат какво става около засадената фиданка, съобщи Стефан Стефанов.  Той предполага, че вандалският акт е извършен точно по Великден, което прави деянието още по-грозно. Кършени са клонки по фиданката. Тя е била сред най-кичестите присади от Бряста – майка, гледани вече трета година. Предишните две години не е имало покълване, едва тази година присадите са оцелели и заздравили, разказа Стефанов. Тоя смята, че тази година семенца няма да има, защото вече са се пръснали от вятъра.

Фиданката е била посадена заедно с пръстта от саксията, за да се адаптира лесно. Ясно личи, че горните клонки са откършени, листенцата им са опадали в мрежата, а по-надолу все още има клонки, които, дай, Боже, да избият. Има шанс да оцелее младото дръвче, засадено в попската градинка, смята Стефан Стефанов.

„Интересно е какъв и човекът /или хората/, извършили това посегателство, но категорично е направено от човешка ръка – не е последица от вятър или друго природно явление. Може би е народопсихология – когато тръгнеш да правиш нещо, все ще се намерят опоненти“, коментира пред Радио Сливен Нет Стефан Стефанов. „Нека нарушителят разбере, че това не се прави самоцелно или за лични облаги на когото и да е – това е за доброто на града, за децата ни, за всички жители и гости на Сливен с цел градът ни да стане по-атрактивен за туристите“, заяви Стефанов.

Припомняме, че със засаждането на наследник  на Стария бряст  на 22 март, в Сливен започна нова кампания на фондация „Старият бряст“ за  популяризиране на 13 крепости в местността "Сините камъни".

„Всъщност, с посаждането на постоянно място на „детето“ на Бряста приключва една голяма кампания, която продължава с грижа към  него. Избрахме денят 22 март – Първа пролет, както се чества, и най-близка дата от 3-годишнината от обявяването на Стария бряст за Европейско дърво на годината /19 март 2014 г., Брюксел/. Това заяви в интервю за Радио Сливен Нет председателят на фондация „Старият бряст“ Стефан Стефанов. Каквото и да се случи с любимото старо дърво, то вече ще има потомство, надяват се и сега от фондацията. 

 

Останали са над 50 фиданки, които ще бъдат предложени на бизнесмени и други желаещи, които чрез дарения да подпомогнат новата акция на фондацията – поставяне на табели по пътя на 13-те крепости в Сливенския балкан, с които обектите да бъдат обозначени, поясни Стефанов. За тях от фондацията разбрали при провеждане на станалия вече традиционен планински маратон на класическа дистанция "Хайдушки пътеки". 13 – те крепости са по южната част на Сините камъни, целта е крепостите да бъдат популяризирани, за да привличат туристи, а и да се задълбочи научният интерес към тях и да започнат проучвания. Според специалиста по древна металургия Георги Господинов, крепостите са с тракийски фундамент, като някои от тях са били надграждани и ползвани и по византийско време. Някои от крепостите са били обект на иманярски набези, което според представители на фондацията, което също налага научното им изследване.

 

Сн. Радио Сливен Нет

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес251
Вчера519
Тази седмица251
Този месец15125
Общо1006977

Powered by CoalaWeb