Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0878959517  

   
   
   

„Пътят на вярата“ - документален филм в памет на приятеля, твореца и вдъхновителя Тодор Терзиев

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

„Пътят на вярата“ - документален филм в памет на приятеля, твореца и вдъхновителя Тодор Терзиев Скъпи приятели!

Сливен е град на кръстопът. Кръстопът, който включва различни пътища, минавали по различно време. Някои от тях са географски – от Сливен до манастира „Св. Георги Зограф“ на Атон, като по тях вървят поклонници от различни времена (19., 20. и 21. век); други са от днешния град Сливен до запазени свети места – част от Света гора Сливенска, – като вглеждане в славното минало на нашия регион, трети са пътищата, по които тече знанието за Света гора Сливенска – на младите хора, на историците, на творците, на хора, благодетели и дарители с широки сърца.  Градът е кръстопът и на легенди – за манастирите в Света гора на Атон; за манастирите, които са били част от Света гора Сливенска и други. За тях говорят останките от манастира „Св. Спас“ над местността „Селището“ в Сливен, Сотирския манастир, манастира в м. Черковното и църквите/параклисите „Свети Георги“ (на Бармук баир), „Свети Теодор Тирон“ (на Тодоровото аязмо) и други.

Историята продължава с разказите и дейността на изследователи, археолози, поклонници, посетили манастира „Св. Георги Зограф“ в Атон, както и на всички онези благодетели, пазители и радетели на православието, поели пътя на вярата.

Един от първите вдъхновители за създаването на филма и възстановяването на църквата "Свети Георги" на Бармук баир беше Тодор Терзиев. Поклон пред паметта му!

Да си спомним с добро и да се помолим Бог да помилва твореца, който пръв алармира и записа на камера разрухата на параклиса "Свети Георги" и ресторанта "Манастирчето" на Бармук баир над град Сливен през далечната 1993 г.. Този негов филм и едно писмо на д-р Михаил Жечков и д-р Юлия Бянкова до Община Сливен подтикнаха през 2006 -2007 година една малка група родолюбиви сливналии да приемат този техен апел като лична кауза, да почистят това свято място, да възстановят чешмата на аязмото, да изготвят проект и да стартират кампания за събирането на средства за възстановяването му.

Днес, 10 години по-късно, в началото на 2017 година се вижда, че много хора и организации са повярвали и застанали зад тази благородна тяхна кауза. От помощта и подкрепата им на кампанията има видими резултати - разрушеният до основи храм на "Свети Георги Победоносец" е построен на ново до груб строеж с поставен кръст на новоизградената камбанария, а мястото около ресторанта "Манастирчето" е почистено и се провеждат различни срещи и събития. Има изграден нов кът за отдих и обозначена пътека за туристи до местността.

 

 Премиерата на документалния филм „Пътят на вярата“ ще бъде на 21 април, петък, от 17 ч. в зала "Зора". Събитието е  част от кампанията за набиране на средства за възстановяване на църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ на Бармук баир над град Сливен.  Всеки дарител ще получи диск с копие на филма.

 

Разпространението на филма става чрез заявка на ел. поща на Фондация за развитие на регион Сливен: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. , както и с подкрепата на Обществен Дарителски Фонд Сливен чрез Дарителската платформа Общността.com и Електронен магазин Kупи и Дари Online .

Идеята на създателите на този филм и организаторите на премиерата е събраните дарени средства от разпространението на филма да се използват за облагородяване на мястото около възстановения храм, както и да се направичешма и кът за отдих в памет на Тодор Терзиев.

Днес виждаме също действащ и добре подържан изградения през 2005 г. параклис "Света Богородица" в местността Черковното, радваме се на новоизградения и действащ параклис "Свети Теодор Тирон", в местността Тодоровото аязмо край Сливен. С този филм искаме да отправим апел към поколенията да не забравяме корените и вярата си,  Да съхраняваме и опазваме наследството и традициите си. Не трябва да спираме да си задаваме въпроса в какво имаме вяра и достатъчно силна ли е тя? Защото само хора със силна вяра в Бога могат да изградят и запазят силна държава!

Документалният филм „Пътят на вярата“ е създаден от режисьора Владимир Белов по проект „Света гора сливенска – от Сливен до Атон и обратно“. Организатори на премиерата са Фондация за развитие на регион Сливен и Фондация Обществен Дарителски Фонд Сливен с подкрепата на Читалище "Зора", гр. Сливен.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес251
Вчера519
Тази седмица251
Този месец15125
Общо1006977

Powered by CoalaWeb