Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката Не може да умре надежда като тази за трети български космонавт, тъй като много дечица, младежи, мечтаят да полетят в Космоса и аз съм сигурен, че ще осъществят своята мечта. Това каза в интервю за БГНЕС първият български космонавт Георги Иванов. Тази година се отбелязва 35-ата годишнина от първия полет на българин в Космоса. На тази дата - на 10 април 1979 г., България става шестата страна, изпратила човек в Космоса, след СССР, САЩ, Чехословакия, Полша и ГДР. Точно в 20:34 часа, московско време, от космодрума в Байконур е изстрелян космическият кораб "Союз-33", пилотиран от летеца-космонавт на СССР Николай Рукавишников и българския космонавт изследовател майор Георги Иванов.На 12 април честваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Авиацията (от лат. avis - птица) е теория и практика на полета на летателен апарат в атмосферата, а също съвкупно название на свързани с тях видове дейност. Космонавтиката (от древногръцки Вселена и мореплаване) е процесът по изследване на космическото пространство с помощта на автоматични и пилотирани космически апарати. Значителен принос в теорията и практиката на полета внася германският учен Ото Лилиентал. Между 1891 и 1896 г. той проектира, построява и облита няколко планера. На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет от американските механици Братя Райт с двигател с вътрешно горене, работещ с авиогориво.

Терминът "космонавтика" въвежда Г. Е. Лангемак. Началото на практическото усвояване на космоса е поставено на 4 октомври 1957 г. със старта на първия изкуствен спътник на Земята (ИСЗ) в Съветския съюз. Начало на пилотираната космонавтика става полетът на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.По повод Деня на космонавтиката във фоайето на Българската академия на науките ще бъде открита изложбата „Високо на Земята“. Изложените 16 картини на художника Ильяс Айдаров са били на дълго орбитално пътешествие в космоса и много пъти са обиколили планетата на борда на Международната космическа станция.

   

Кризисен щаб  

   
   
© КАНАЛ 6
Днес672
Вчера693
Тази седмица4940
Този месец28207
Общо1488816

Powered by CoalaWeb