Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Кольо Милев: Икономическите методи са най-важните за намаляване различията между регионите

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Приветствам всяка инициатива на правителството за намаляване на различията между регионите. Не само за Северозапада и Родопите, а и за Добруджа, и за другите региони" - заяви кметът на Сливен Кольо Милев в отговор на въпрос на Радио Сливен Нет.

Въпросът ни бе провокиран от изказване на премиера Бойко Борисов по време на парламентарен контрол, че Кабинетът работи активно по план за изравняване на икономическото състояние и жизнения стандарт на отделните региони в страната. Това уверение даде Борисов в писмен отговор на въпрос по темата от депутата от ДПС Айхан Етем, който е избран от един от най-бедните райони в страната – Врачанския. „Икономическата изостаналост в Северозападна България, Родопите и други региони е следствие както на обективни фактори, така и на погрешни управленски решения през годините", категоричен е Борисов. И изтъква, че в програмата на сегашния му кабинет е залегнала стратегия за развиване на бедните региони. „За всеки от тях ще се определи пакет от свързани помежду си проекти", уточнява Борисов индивидуалния подход, който ще се прилага според нуждите на съответната община. Средствата щели да идват както от програмите на Брюксел за 2014-2020 г., така и по линия на публично-частни партньорства, външни инвестиции и пари от държавната хазна. Сред ключовите стъпки ще бъде изграждането на своеобразен производствен рай по места. „Предстои търсене на варианти за идентифициране на свободни терени държавна собственост с цел изграждане на нови индустриални зони, които да допринесат за създаването на заетост и подобряване благосъстоянието на хората", посочва Борисов. Освен това с помощта на Българската агенция за инвестиции, както и със звеното за приватизация ще се привличат крупни бизнесмени в бедните общини, които да наливат средства и да дават работа за местните.

Как да се решат проблемите тук, попитахме градоночалника Милев.

"С течение на годините и може би заради недостатъчната ориентираност във възможностите на ЕС, ние сме стигнали до там, че сме подписали споразумения, които издигат седем града в България в очите на другите. По най-различен начин - не казвам, че се наливат - но се заделят и то с право, законно, средства за тези 7 най-големи градове и те бяха най-актуални през първия програмен период до 2013 г." – заяви кметът Милев.Той не пропусна да отбележи, че Сливен е 8-ият по население град в страната, но е център на най-голямата по територия община. "И тази най-голяма община, при централизирането на средствата в държавата, се издържа много трудно във всяко едно отношение. Включително по благоустрояването, по поддръжката на пътища, реки, язовири...Затова, както сега държавата търси възможности да се помогне чрез санирането, може би ще се наложи да се помисли и за регионите" - каза кметът Милев. „В понеделник, в приемния ми ден, дойдоха 17 души. Живеят на ръба на мизерията. Да, ние полагаме усилия за намаляване на безработицата, ползваме евросредства, правим проекти, но днес става въпрос за хляба на хората. И тази голяма разлика в регионите силово няма как да се стопи. Икономическите методи са най-важните" - заяви инж Милев. Той не отрече възможността да се върнат у нас потомци на наши сънародници от Украйна и Молдова, но само ако има икономически възможности за това, ако се осигури работа и начини да се издържат тези хора. Това би решило и проблема с обезлюдяването на цели региони, посочи Милев като пример Странджа - Сакар.

На друг въпрос на Радио Сливен Нет за изграждането на нова индустриална зона, Милев отговори, че общината има готовност, макар и в трудната икономическа обстановка, да осигури средства за инфраструктура. Ако това ще реши проблемите, Сливен е готов да го направи, за да привлече инвеститори, въпреки липсата на достатъчно собствени средства, отбелязаха от ръководния екип на общината. Интерес към Сливен и региона проявява бизнесът от Китай и Турция.

Милев насочи вниманието към, както я нарече, инвестиция за милиони - пистата за Формула 3 и мотокрос край Сливен. "Знаете, че теренът от 960 дка бе закупен от "Овъргаз". Евентуално ще е нужна и още земя. Важното е, че нещата се случват”, оптимистично заяви Милев и допълни, че край пистата ще бъде изградена леглова база, както и болничен комплекс. Връзката с летище Бършен само може да е от полза, подчерта Кольо Милев. Сред другите потенциали инвеститорски обекти той посочи скипистата на Даулите, хотела и фурната на Карандила, със запазване на дейността им, както и възможността за концесия за водата на Минералните бани и изграждането на хотел и спа-комплекс там.

Кольо Милев: Икономическите методи са най-важните за намаляване различията между регионите
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес491
Вчера503
Тази седмица491
Този месец24217
Общо1424743

Powered by CoalaWeb