Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Заседание на Областната епизоотична комисия заради туларемия в различни области на страната

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Заместник - областният управител Камен Костов откри днес заседанието, което бе свикано в областната администрпация във връзка с регистрираните вече 14 случая на заболяването туларемия в различни области на страната от началото на 2015 година. На заседанието бяха обсъдени спецификата на заболяването, обстановката и мерките за действие при евентуално откриване на случаи на туларемия в област Сливен.

Туларемията е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактерии с много висока устойчивост: в почва – повече от 4 месеца, в замразено месо – 93 дни, в солено месо – 30 дни, в мляко – 104 дни, в хляб – 14 дни, в ларвите на кърлежите – до 8 месеца. Пряката слънчева светлина убива тези бактерии за 20 мин, температура от 60 градуса по Целзий – за 5 минути, дезинфектанти – също за няколко минути.

В естествени условия туларемията е инфекция на дивите животни. Първостепенно значение като източник и резервоар на инфекцията в природата имат мишевидните гризачи (полски и домашни мишки, воден плъх) и зайците. От тях заболяването може да засегне човека по:

-контактно-битов път проникване на заразата през кожата и лигавиците при пряк контакт с гризачи, зайци и др.; при ловуване дране на кожи, клане на животни, одраскване, порязване, замърсяване с кръв от болно животно;

-кръвен път – ухапване от кърлежи, по-рядко комари или други членестоноги;

-хранителен път – чрез заразена храна и вода, при попадане върху тях на урина и фекалии на болни животни, при консумация на месо от болни животни;

-въздушно-прахов път – вдишване на заразен прах при обработване на кожи и различни селскостопански дейности.

Болният човек не е източник на зараза.

Инкубационният (скрит) период е между 3 и 30 дни. Болестта най-често започва с треска, главоболие, обща отпадналост, болки в мускулите на цялото тяло, висока температура (до 39-40 градуса по Целзий). Следва развитие на разнообразни клинични форми със засягане на лимфните възли в различни органи и системи. Лечението на заболелите следва да се провежда в Инфекциозно отделение.

Основните предпазни мерки са:

         Да не се допускат плъхове в жилищните и производствените сгради и съоръжения;

         Да се осигури плъхонепроницаемост в помещенията за съхранение на хранителни продукти и питейна вода;

         Да се избягва пиене на вода от непроверени източници;

         Да се измиват обилно плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

         Да се прави оглед на тялото за кърлежи след пребиваване на открито;

         Да се използват лични предпазни средства при обработка на кожа или пряк контакт с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.

Със заповед на Областния управител, във връзка с превенцията на населението в област Сливен, следва:

         Незабавно да се свикат общинските епизоотични комисии в общините Нова Загора, Котел, Твърдица и Сливен, за набелязване на конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на заболяването туларемия на територията на областта.

         Директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) Сливен да създаде организация за запознаване на лечебните заведения в областта с проблема и насочване на вниманието им към възможността за възникване на туларемия в област Сливен.

         Ръководителят на Ловно-рибарски съюз Сливен да информира ловците за основните мерки за предпазване от туларемия чрез предоставен от РЗИ Сливен и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Сливен информационен материал.       

         Директорите на РЗИ Сливен и ОДБХ Сливен при възникване на туларемия на територията на областта да организират съвместно епидемиологично и епизоотологично проучване и предприемане на противоепидемични мерки.

         Кметовете на общини Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица да предприемат мерки за стриктно извършване на дератизационни и дезинсекционни дейности на територията на съответната община.

Заседание на Областната епизоотична комисия заради туларемия в различни области на страната
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес825
Вчера503
Тази седмица825
Този месец24551
Общо1425077

Powered by CoalaWeb