Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Изложба „Военните кореспонденти изпращат…” и отворени врати на всички музейни сбирки на националния празник

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

На трети март  от 12.00 ч. в  Котел ще бъде открита изложба „Военните кореспонденти изпращат…”. Инициативата е на исторически музей – Котел и Регионален исторически музей – Сливен и е посветена на 137 години от  Освобождението. На националния празник на Република България в изложбата ще се види  Възкресението след петвековно робство на една държавност, на паметта на хилядите загинали войни, на героите от Българското опълчение и доброволческите чети и отряди, отбелязват организаторите.

Подредена в пространствено - хронологичен план, изложбата маркира най- важните моменти: обявяването на войната и отзвука в руското общество; формирането на Българското опълчение; форсирането на река Дунав; помощта на българското население; сражения около някои български селища и триумфалното посрещане на освободителите там подписването на Сан Стефанския мирен договор и тържествения военен парад по този повод.

Избраната подтема „Военните кореспонденти изпращат…”, се предопределя от целта на уредниците на изложбата - да се популяризират малко известни на широката аудитория дописки, рисунки, гравюри от войната между двете империи. Използвани са копия от публикувани материали в руски и други европейски издания по време и след края на военните действия.

Освен в изследванията на историци, политици, социолози, философи, войната е описана и в хрониките и дневниците на военни кореспонденти, участвали в нея.

Джанюариъс Макгахан е сред седмината военни кореспонденти, (измежду повече от 100), които изминават с руските войски целия път от форсирането на Дунава до подписването на мира в цариградското предградие Сан Стефано.

Руската кореспондентска група е най-многобройна. Сред военните кореспонденти има изявени журналисти, писатели, художници, като Николай Каразин и Василий Немирович Данченко.Много ценно свидетелство за историята на Руско-турската война са издадените в Париж военни записки на Дик дьо Лонле - отличен журналист, писател и добър художник.

През цялото време на тази война - 1877-1878 г. световната общественост е информирана посредством повече от 500 издания - вестници, списания и телеграфни агенции.

Изложбата е подготвена от уредниците Мария Кирова и Росица Георгиева.

 

Изложба „Военните кореспонденти изпращат…” и отворени врати на всички музейни сбирки на националния празник
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес706
Вчера503
Тази седмица706
Този месец24432
Общо1424958

Powered by CoalaWeb