Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Обявява се частично бедствено положение в района на единствения път между селата Бяла и Въглен

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Има риск от прекъсване на единствената пътна връзка между селата. Бедственото положение ще остане в сила до ограничаване опасността за здравето и живота на населението и целостта на инфраструктурата

Режим в зона на бедствие се въвежда от днес на част от територията на единствения път между селата Бяла и Въглен. Режимът е свързан с прилагане на мерки по овладяване на ситуации и провеждане на спешни и неотложни аварийно-възстановителни работи по ограничаване процесите на свличане.

„В Община Сливен се получи Становище от „Геозащита” ЕООД – Варна, в което категорично става ясно, че има реална опасност от прекъсване на единствената пътна връзка между селата Бяла и Въглен. Това би довело до потенциален риск и последици за района”, съобщи инж Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП” към община Сливен.

Кънева подчерта, че от днес се въвежда в изпълнение общинския план за защита при бедствия в частта „Защита при снегонавявания, обледявания и свлачища” и се обявява бедствено положение на част от територията на единствения път между цитираните села.

Зоните на бедствие обхващат участъци от пътя както следва: 20 м - от км. 8+000 до км. 8+500, 50 м. - от км. 6+500 до км. 6+550 и 100 м - преди началото на селото от км 10+900 до км 11+000.

Инж. Снежана Кънева допълни, позовавайки се на направените огледи от комисията по заповед на кмета с представители на „Геозащита Варна” ЕООД и РД ПБЗН Сливен и полученото Становище, че има новообразувало се свлачище между км 8+000 и 8+500 в участък с дължина около 20 м и широчина около 40 м. Между 6-ти и 8-ми км по пътя в посока Бяла-Въглен е констатирана брегова ерозия в обхват на пътя с дължина около 40-50 м. От високата скорост на водата и голямото водно количество, коритото на река Чифлишка е изместено. В резултат на активираната брегова ерозия на реката е компрометиран пътя, чийто габарити са сериозно намалени. На около 100 м преди с. Въглен се е активирало старо регистрирано свлачище, при което по пътната настилка са налице множество пукнатини, пропадания и потъвания.

По първоначални данни обхватът на бедствието е на обща площ около 35 000 кв. м. Няма застрашени хора и жилищни постройки. Частично е разрушен път, ерозирали са брегови ивици в обхвата на пътя, изместено е корито на реката. Към момента се обмислят варианти за извозване на учениците към с. Бяла.

Предприети са всички необходими мерки по сигнализиране и обезопасяване на зоните на бедствие. Възложено е поставяне на вертикална пътна сигнализация. Предстои възлагането на спешни и неотложни спасителни и аварийно-възстановителни работи на дружество от разчета на общинския план за защита при бедствия по ограничаване опасността и извършването на проекто-проучвателни работи и изготвяне на проекто-сметна документация за стабилизиране на процесите.

Копие от заповедта ще бъде изпратена на Областния управител на Област Сливен и на Министъра на вътрешните работи за сведение.

Обявява се частично бедствено положение в района на единствения път между селата Бяла и Въглен
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес445
Вчера503
Тази седмица445
Този месец24171
Общо1424697

Powered by CoalaWeb