Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   

Българско дете осиновено насилствено във Великобритания

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

На заседание на Комисията по петиции в Европейския парламент беше обсъдена българска петиция относно нарушаване от страна на британските органи на основните права на едно българско семейство.

Майката на детето Меган - Елисавета Попова, представи пред европейските депутати съдебната несправедливост, която тя, бабата и дядото на Меган, са претърпели в Англия. През 2013 г. британски съд нарежда да се отнемат родителските права на бащата (британски гражданин, склонен към насилие) и на майката, и отсъжда Меган да бъде дадена за осиновяване. Бабата на Меган Марийка Попова също заявява желание да получи попечителство върху детето, което да отгледа в България. Британският съд най-грубо потъпква нейните основни права по време на процеса, като не й дава възможност да се изкаже, не предоставя преводач по време на процеса и не й дава превод на документите по делото. В същото време английският съд явно нарушава и разпоредбите на регламента Брюксел II относно компетентността по делата, свързани с родителската отговорност и произтичащото от тях задължение за съдебно сътрудничество между компетентните органи на държавите-членки. Конкретно в случая, британска служителка на социалните власти е била изпратена да събира доказателства, свързани със случая на територията на България, без да уведоми за това определените по регламента централни органи, а именно българското министерство на правосъдието.

Европейските депутати изказаха своето възмущение от действията на британския съд и съществуващата порочна практика да се дават насила деца за осиновяване, без съгласието на  родителите и при пълно безразличие към интересите на детето.

Трима български евродепутати защитиха позицията на българското семейство, докато колегите им от Великобритания се бяха покрили, въпреки че бяха уведомени за разглеждането на случая. Мария Габриел, Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Светослав Малинов (ЕНП/РБ) осъдиха остро поведението на английските съдилища и социални служби в този случай.

"Не можем да останем безучастни към тази човешка драма, а като европейски законодатели трябва да отстояваме спазването на регламента Брюксел II от съдилищата в Обединеното кралство. Надявам се, че Съдът за правата на човека в Страсбург ще успее да внесе справедливост в този случай и че възможно най-бързо ще се вземе решение", заяви Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП.

Светослав Малинов зададе въпроса, възможно ли е да останем безразлични към практиката на насилствено осиновяване на деца в ЕС, още повече, че не става дума за единичен случай. Той призова петицията да остане отворена и да се събере още информация по случая. В допълнение г-н Малинов обърна внимание и на прилагането на вътрешните правила на Комисията по петиции за разглеждане на особено спешни жалби като тази. "В подобни случаи не можем да подхождаме формално. Не става дума за технически срок от шест месеца. Става дума за малко дете - след шест месеца тя ще бъде на три години и половина."

"България често е критикувана относно своята съдебна система. Но след като се запознах с казуса Меган, бях изненадан от английското правораздаване. Добруването и бъдещето на едно дете са пренебрегнати без никакво спазване на процедурите, установени от европейското законодателство по този въпрос" - коментира Емил Радев, член на Правната комисия на ЕП.

Комисията по петиции остави петицията отворена и ще обсъди изпращането на писмо до Европейската комисия.

Българските евродепутати настояха да бъде изпратено и писмо до Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с молба делото да бъде придвижено по спешност.

Българско дете осиновено насилствено във Великобритания
   

Кризисен щаб  

   
   
© КАНАЛ 6
Днес465
Вчера504
Тази седмица2795
Този месец1749
Общо1492272

Powered by CoalaWeb